maanantai 3. maaliskuuta 2014

Hyvää Suomesta-haaste

Maaliskuun alusta alkoi Hyvää Suomesta-haaste, jossa tarkoituksena on syödä kaksi viikkoa VAIN suomalaista ruokaa. Samanlainen haaste heitettiin myös viime vuonna. Idea on minusta mitä mainioin! Hienoa jos haaste herättää ihmiset vielä tarkemmin tutkimaan kaupassa, mitä ovat ostamassa. Täytyy nimittäin myöntää että välillä sitä itsekin ostaa jotain katsomatta mistä se on tullut, heräteostoksia!

Mielestäni liha ja maitotuotteet on merkitty hyvin ja niistä tietää että on varmasti ostamassa suomalaista. Meillä kun liha nyt pääsääntöisesti muutenkin ostetaan suoraan tiloilta, joten niiden alkuperä on taattu, mutta kaupassa lihan alkuperämaan katson kyllä aina. Lihan ja maidon suhteen haluan vain suomalaista. Tällä hetkellä jääkaapissa on myös tilamaitoa paikalliselta Uljaan tilalta, joka on täällä Uudenmaanseudulla aloittanut ensimmäisenä Suomessa myymään tilamaitoa kaupoissa. Hieno idea ja pitihän sitä heti ostaa. Muutenkin olen kovasti miettinyt että kaikki maito pitäisi käydä hakemassa tässä lähitiloilta, mies vaan kun ei oikein tykkää tuosta tankkimaidosta. Onneaksi kaupoista kuitenkin saa varmasti suomalaista maitoa ja muita maitotuotteita!

Leipien kanssa meneekin sitten hankalammaksi, samoin tähän vuoden aikaan kaikkien hedelmien kanssa. Itse kun tulee paljon syötyä hedelmiä niin sen suhteen on vähän huonosti asiat. Marjoja on kuitenkin pakkanen täynnä, mikä auttaa. Itse käytän myös myslejä ja hiutaleita ja niissä on sama kuin leivässä, huonot pakkausmerkinnät eikä oikein tahdo löytyä suomalaista. Mausteet ja suola, kahvi ja tee ovat tietysti aina ulkolaisia, mutta niitä käytämme kahdenkin viikon aikana.Helsingin Sanomissa oli muutama vuosi sitten juttua kun toimittajat yrittivät elää kuukauden ihan vain suomalaisella ruualla ja se herätti kyllä, koska he eivät meinanneet löytää mitään leipiä täysin suomalaisesta viljasta tehtynä jne. Joten haastetta on.

Meillä pyritään syömään mahdollisimman suomalaista ruokaa, mutta se on erittäin hankalaa. Itselleni tärkeintä on tosissaan liha ja maitotuotteet suomalaisina ja sitten muuten se, että tuotteet olisi edes luomua. Aion nyt kahden viikon ajan kauppareissuilla panostaa tähän suomalaisuuteen ja vinkkailen tänne mitä löydän ja mistä yllätyn! Olen ollut muutenkin siitä yllättynyt että useat "halpatuotemerkeiksi" ymmärretyt merkit merkkaavat erittäin hyvin tuotteiden alkuperämaat. Ja eniten pakkauksissa minua hämää kun on alkuperämaata, mutta sitten se ei kuitenkaan välttämättä ole se, mistä tuote on ja pakkausmaa on taas eri jne. Minusta se ainakin tuntuu vähän kuluttajan hämäämiseltä. Ja se että joutsenmerkkinen tuote ei kuitenkaan välttämättä ole ihan 100 % suomalaista vaan oliko se että 70% raaka-aineesta pitää olla suomalaista. Tähänkin ratkaisu olisi ostaa pientuottajilta, jotka oikeasti osaavat kertoa mistä tuotteet tulevat, mutta välillä se ei ole mahdollista.

Lähtekää kuitenkin haasteeseen mukaan, on oikeasti hyvä lukea niitä tuoteselosteita kaupassa ja katsoa että mitä on ostamassa - kiireessä se vain tahtoo jäädä, tiedän ja myönnän sen itsekin, nimimerkillä ruotsalaisia luomu juuressipsejä juuri ostanut asiakas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?