torstai 21. marraskuuta 2013

Lihantuotannon problematiikkaa

Säännöllisin väliajoin nousee kohu tuotantoeläinten elinolosuhteista. Viime aikoina ne ovat olleet tapetilla eläinsuojelulainsäädännön muutoksen vuoksi, jota yritetään säätää että se saataisiin joskus voimaan. Päivitys on paikallaan, sillä aika on jo nykyisen ohi ajanut monelta osalta. Näin haikkukasvattajana kuitenkin toivon - ja Suomen Highland Cattle ry on asiaan ottanut kantaa - että myös tämä meidän rotumme kylmäkasvatus otetaan asiassa huomioon. Haikut kun ei ole tehtyjä kasvamaan esim. pihatossa, vaan maanmuodot, metsä tai katos riittää suojaksi.



Nyt kuitenkin JÄLLEEN on noussut kohu kun eläinaktivistit ovat käyneet salakuvaamassa tiloilla. Tiedän, että kaikilla tiloilla asiat eivät ole varmasti kunnossa, mutta Suomessa asiat ovat kuitenkin pääsääntöisesti hyvin ja tuotantoeläinten pitoa valvotaan ahkerasti. Enemmän olisin huolissani esimerkiksi lemmikkieläinten hyvinvoinnista! Kerrostaloissa pidetään ylilihavia koiria 12 tuntia yksin kun kiireinen perhe on töissä ja illalla ehkä koira viedään korttelin ympäri lenkille. Tai että halutaan ties mitä lemmikkejä ja sitten niitä ei jakseta hoitaa. Tai otetaan kesäkissa ja jätetään se heitteille kun talvi tulee. Tuossa ei ole mitään järkeä.

Tuotantoeläimissä kuitenkin omistajalla on aika isot rahat niissä kiinni sekä se toimeentulo! Jos hoitaa eläimensä huonosti niin ei niistä varmasti saa tuloakaan, kyllä teurastamoilla katsotaan missä kunnossa ja minkä näköisinä eläimet sinne tuodaan. Tai jos et anna lypsylehmillesi kunnon ruokaa niin ei ne kyllä kunnolla tuota maitoakaan. Tuotantoeläinten pitäjille on vain hyötyä siitä että eläimet voivat hyvin - silloin ne myös tuottavat hyvin.

Aina on valitettavasti laiminlyöntejä. Yleensä kyse on työuupumuksesta tai masennuksesta, sillä tuotantoeläimiä ei kyllä voi kasvattaa jos aitoa kiinnostusta eläimiin ei olisi. Eläintuotanto on niin rankkaa että siihen ei ihan hepposin ajatuksin yleensä lähdetä. Maatalous on rankka ala, jota koko ajan mollataan. Ei ihme että ihmiset uupuvat! Ne, jotka sanovat, että maatalous on helppoa kun tulee tukia ja saat olla kotona niin voin kertoa, ettei se ole lähellekään sitä. Ilman tukia maatalous ei pyörisi, kukaan ei saisi siitä mitään tuloa, se ei olisi millään muotoa kannattavaa. Ja onko ihmekään kun ihmiset haluavat vain halpaa ruokaa! Jos kaupassa sian kilohinta on jotain 4-5 euron luokkaa niin ei ihme että maatalous ei kannata! Kyllä puhutaan niin että halutaan lähiruokaa ja pitää ruoan tuotanto Suomessa ja saada onnellisten eläinten lihaa - mutta siitä ei suostuta maksamaan!



Minä en ainakaan suostu syömään ulkomaalaista lihaa. Esimerkiksi sianlihantuotanto on Suomessa todella kannattamatonta ja ahtaalla. Lihaa tuodaan Tanskasta ja Saksasta, jossa se tuotetaan jättimäisissä yksiköissä, minne olisi ennemminkin mentävä kuvaamaan sitä tuotantoa. Tai naudanlihaa tuodaan Brasialiasta missä se saa "vapaana laiduntaa". Juu, kyllähän ne on vapaana laitumella, mutta siellä ei ole mitään vihreää syötävää ja eläimiä on siellä kymmeniä tuhansia. Ja syötetään maissia ja vaahtokarkkeja, mitä niiden pötsit eivät pysty käsittelemään. Oikein tekee pahaa.

Kun eläinaktivistit menevät kuvaamaan tiloille salaa niin kyllähän kuvilla saa näyttämään asiat todella pahalta. Tiloilla on aina muutamia kipeitä eläimiä ja ne on silloin omassa sairaskarsinassa parantumassa/odottamassa lähtöä. Sairaskarsina on lähellä ovea, että ne on helppo siitä sitten poistaa jos tarve on. Naudat välillä menevät makaamaan epäsopiviin ja likaisiin paikkoihin. Ja kun mietitään, että on vaikka 1000 ihmistä, siihen joukkoon mahtuu porukkaa, jolla on jalka poikki, paiseita tai kuumetta jne. Otetaan 1000 sikaa niin samalla tavalla siinäkin on niitä sairaita. Ja jos aktivistit menevät yöllä salaa navettaan tai sikalaan niin kyllähän ne eläimet pelästyy ja samalla kun esimerkiksi emakko nousee ylös ja sitten menee takaisin maate, se voi murskata porsaan, koska sitä on häiritty.

En kiellä etteikö oikeastikin ole ongelmia tiloilla, joihin pitää puuttua, mutta tuo SALAkuvaaminenja mustamaalaus vain on ikävää. Miten niitä epäkohtia sitten löytää jos ei salakuvaamalla? No,tiloilla kuitenkin käy ihmisiä päiväsaikaankin ja tiloja valvotaan, joten uskon että laiminlyönnit muutenkin tulee esille. Minusta olisi hienoa, jos tilat ottaisivat enemmän ihmisiä vastaan ihan päiväsaikaan ja kertoisivat tuotannostaan ja toiminnastaan. Avoin maaseutu-hanke ajaa maatilojen asiaa ja sitä avoimuutta. Tiloilla pidetään avoimia ovia. Ja esimerkiksi Syötäväksi kasvatetut-kirja on minusta erinomainen teos aukaisemaan lihantuotantoa Suomessa. Ja minusta idea, että lihansyöntiä vähennettäisiin on ihan hyvä. Minusta lihansyönti pitäisi kohdentaa laadukkaasti ja hyvissäolosuhteissa tuotettuun laatulihaan, lähilihaa, luomulihaan - mitä itse nyt arvostaa, mutta niin että siitä maksettaisiin hyvä korvaus ja samalla saataisiin hyvää, rodunomaisesti kasvanutta lihaa. Jos lihan hintaa koko ajan poljetaan alaspäin, ei ole ihme jos tuottajilla ei ole varaa panostaa eläinten elinolosuhteisiin. Kaikella on aina puolensa! Tuottajille olisi oikeudenmukaista saada hyvä korvaus, jolla he voivat panostaa jälleen lisää hyviin olosuhteisiin eläimillensä.

Kuva täältä

Meidän tilalle saa tulla käymään ja tutustumaan eläinten elämään kun vain siitä sovitaan. Välillä on kuraisempaa ja likaisempaa, kun eläimet ovat ympäri vuoden ulkona. Ne syövät, juovat, märehtivät ja lepäävät kun asiat ovat hyvin, vaikka sää olisi kurja. Jos niillä on joku hätä, niitä pyritään auttamaan. Viime viikolla yksi hieho loi vasikkansa ja valui verta sen takia useita päiviä. Jos yöllä olisi eläinaktivistit käyneet sitä kuvaamassa niin olisihan se ollut rankan näköinen, mutta en voinut asialle mitään tehdä sillä luomisen jälkeen sen piti tyhjentää kohtunsa. Salakuvaamisessa juuri se on ikävää ettei kuvaajat välttämättä tiedä, mikä tilanne on. Miksi se eläin on jossain karsinassa tai miksi sillä on paise jne. Ja vaikka esim. meidän hiehon emättimestä valui verta, se oli kaikin puolin muuten kunnossa ja täysin terve - se vain loi vasikkansa. Mutta miten se salakuvaaja olisi sen tiennyt? On niin helppo luoda vääriä mielikuvia. Toki toimii myös toistepäin, mutta tässä tapauksessa kyse on ollut osiltaan myös tästä.

Tällaista elämä on tiloilla. Jos on eläimiä navetassa, niitä on valitettavasti myös navetan takana. Tämä on eläintaloutta. Uskon silti, että Suomessa asiat ovat pääosin hyvillä mallin ja kun ostaa suoraan tiloilta lihaa voi sen myös varmistaa. Tuottajille on myös vain ja ainoastaan hyödyllistä että omat eläimet voivat hyvin ja ovat hyväkuntoisia. Avoimuus on tärkeää myös lihantuotannossa. Siihen meidän tilalla pyritään ja sitä halutaan.



"I think using animals for food is an ethical thing to do, but we've got to do it right. We've got to give those animals a decent life, and we've got to give them a painless death. We owe the animal respect." -
Temple Grandin-

2 kommenttia:

  1. Niin hyvin kirjoitettu. Välillä tekisi mieli "huutaa" maailmalle miten väärin he kuvittelevat maanviljelijän, siis tavallisen maanviljelijän, ammatin. Mistä se raha tulee ja mitä tuet ovat. Mutta yritetään viedä asiaa eteenpäin pienillä teoilla ja vähitellen, kyllä se josaain vaiheessa kirkastuu mitä on on ruoan tuottaminen ja mitä sen tekeminen maksaa, ajassa ja rahassa. Mukavaa viikonlopun alkua <3Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi :)
      Tällä blogilla ja Facebookilla ym. itse yritän juuri luoda sitä kuvaa normaalista maatilanarjesta. Se ei ole niin helppoa kun helposti ajatellaan. Eikä sitä rahaa kyllä tulvi ovista ja ikkunoista :)

      Poista

Mitä mieltä olet?