perjantai 2. elokuuta 2013

Aitahommia

Kun alettiin väsäämään ensimmäistä aitaa vuosi sitten keväällä, voin rehellisesti sanoa ettei meillä ollut mitään ideaa mitä olemme tekemässä! Tolpat osattiin laittaa pystyyn ja aitatarvikkeita ostaa ja lueskella vähän netistä että mitä sitä nyt kannattaisi tehdä. Sitten kun otettiin akkukone käteen ja käveltiin pellolle laittamaan eristimiä tolppiin niin alettiin miettimään että tuleeko eristimet aidan sisä- vai ulkopuolelle! Ei ollut pienintäkään käsitystä. Tämä käytiin sitten tarkistamassa läheisen lypsytilan laitumista, että sisäpuolellehan ne :) Paljon on siitä edistytty!!



Meillä on tehty nyt tämän puolentoista vuoden aikana, kun olemme haikkuja kasvattaneet, niin kolmenlaista aitaa ja täytyy sanoa, että high-tensile on ehdottomasti paras. Ja helppokin se on tehdä, sitten kun pääsee kärryille, miten kaikkia jousia, kiristimiä ym. käytetään.

Ensimmäinen aitamme tehtiin ihan vain 20 mm aitanauhalla (kaksi aitanauhaa), mikä kylläkin oli ihan hyvä aita eikä eläimet siitä mihinkään karanneet. Ainoastaan keväällä syntyneet vasikat kulkivat alimman aitanauhan ali tuosta vain :) Aita kuitenkin kesti vain sen vuoden, tänä vuonna se pitää jo uusia ja high-tensileksi muutetaan sekin. Ongelmaksi muodostui se, että ensinnäkin olimme laittaneet tolpat liian vähän maan sisään, aitanauhat alkoivat lepattaa ja löystyä lumen ja tuulen takia, nauhat katkeilevat helposti, jos eläimet vaikka vahingossakin sohivat sitä sarvilla ja kahden aitanauhan taktiikalla on vaikea saada sopivia välejä nauhalle niin ettei ylös tai alas jää liikaa tilaa.





Toinen aita tehtiin tänä keväänä kolmella langalla: ylimpänä 10 mm aitanauha huomionauhana ja kaksi alempaa normaaligalvanoitua aitalankaa 1,4 mm. Tämä aita toimi ihan hyvin, mutta tuokin lanka katkeilee jos siihen eläin kovasti sarvella sohaisee. Muuten ihan toimiva ja kolmella langalla saa sopivat, tasaiset välit nauhoille. Olemme laittaneet langat noin väleillä 45 cm - 65 cm - 90 cm



Nyt sitten isoin, pysyvä kesälaidun tehtiin Prim Aidalta ostetuilla high tensile aitalangoilla, 2,5 mm, kolme lankaa. Aitatolpatkin tehtiin itse ja kaikin puolin tuli hyvä aita. Lueskeltiin vinkkejä high-tensilen tekemiseen ja käytiin kuvaamassa valmista aitaa, että pystyimme ensimmäisiä liitoksia ja jousituksia tehdessä tarkastelemaan miten se nyt menikään. Huonoja puolia high-tensilessä ei kovinkaan ole, kun vaan oppii niitä tekemään. Monta vaihettahan siinä on ja jos ei osta "apuvälineitä" kuten kelaa pitkille aitanauhoille tai aitauspihtejä, täytyy alkuvalmisteluihin vähän panostaa. Mutta aitatolppaväli toimii aika pitkänäkin ja pitkistä keloista on hyvä vetää langat pitkille suorille. Metsiin olemme käyttäneet tällä hetkellä kahta 10 mm aitanauhaa, koska metsä on sen verran haastava ja siellä tuo on kyllä ainakin meillä toiminut. Ajateltiin sinne vaihtaa high tensile kun lemmut ovat ensin karsineet sitä ja tehneet siitä helpomman aidata.



Olemme saaneet tässä oppia, että yleensä ei kannata päästä sillä halvimmalla ja helpoimmalla keinolla, oli kyseessä sitten oikeastaan mikä vaan. Aitauksessa kannattaa panostaa laadukkaisiin materiaaleihin, koska niitä ei yleensä tarvitse uusia ainakaan kovin usein. Ensimmäinen aitamme, mikä kesti kyllä siinä mielessä ihan hyvin ettei elukat karkailleet, on ihan hyvä, mutta ei sitä voisi toista talvea peräkkäin pitää aitana jos ei uusisi montaa asiaa. Siksi tehdään samalla kun sitä nyt piakkoin alamme uusimaan niin high-tensileksi vaikka se kallimpaa onkin, mutta jos joutuu joka vuosi uusimaan samat aidat niin ei sekään halvaksi tule :)

Elementtiaitoja on myös hyvä olla olemassa, niillä on helppo eristää esimerkiksi vieroitettuja eläimiä tai ostettuja/myytyjä eläimiä. Meillä on 10 kpl tällä hetkellä, mutta täytynee ostaa hieman enemmän. Haikut kunnioittavat sähköaitaa kyllä todella hyvin, että eivät ne aidoista mene läpi jos ei oikeasti tule jotain hämminkiä laitumella. Tämän vuoksi metsissä pidämme aitanauhaa ja jos laitumia tarvitsee jakaa pienimmiksi osiksi, teemme sen aitanauhalla ja muovikepeillä.



Pikkuhiljaa sitä oppii kun tekee! Aitaaminen alkaa jo vähän sujumaan, vaikkei se mitään suurta juhlaa vieläkään ole! Mutta kyllä se tästä!


6 kommenttia:

  1. Ihania nuo auringonlasku kuvat :) Tilasin juuri prim aidalta hightensile aidan teko tarpeita, aloitetaan sitä nyt syksyllä tekemään. Hamstraan tietoa netistä, ja foorumilta lueskelin. Mutta pitää käydä jossain paikan päällä niin näkee käytännössä.
    Kyllä mä tänään mietin elämää ennen haikkuja, miten onnellinen nyt sitä onkaan noista eläimistä. Siellä on pari hiukan "pahapäistä", mutta niitäkin rakastan kun ovat sellaisia pelokkaita ja sarvien heiluttajia. Meille kun eläimet tulivat niin siinä oli 10 kpl 3-10 v emoa, 3 vajaan vuoden ikäistä hiehovasikkaa ja yksi juuri syntynyt vasikka. Suurin osa oli todella arkoja kun tulivat ja osa on edelleen niin että kun metrin etäisyys lähestyy niin eläin lähtee.
    Meille on syntynyt vasta 1 sonnivasikka; Aatu. Muut ovat lehmävasikoita, 2 vielä poikimatta ja toivon että sieltä tulisi aatulle kaveri :) Mukavaa viikonloppua, terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Suosittelen kyllä high tensileä, me tykätään kyllä. Kannattaa kyllä jotenkin saada kuvia/käydä katsomassa että miten esim. liitokset ym. jousien laitot menevät. Me ainakin tarvittiin vähän mallia aluksi :D

      Teille tuli kyllä kerralla hyvä lauma. Kaikki ovat kyllä ihania, vaikka osa vähän pahapäisiä itselläkin on. Ja varsinkin kun on kiimat päällä ym. niin on aina meininki vähän mitä sattuu!

      Toivotaan että Aatu saa kaverin :)

      Poista
  2. Sattumalta eksyin tänne blogiisi kun aitaustarvikkeita etsin.
    Meille on parin viikon sisään tulossa kolme kantavaa haikkua ja aitausta pitäis alkaa väsäämään. Mukava saada kuulla kokemuksia muilta kasvattajilta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Upeaa kuulla, onnea! Hienon rodun olette valinneet ja hieno lähtökohta, jos on jo kantavia eläimiä.

      Aidoissa on oma hommansa ja kannattaa kerralla tehdä hyvät. Kun eläimet teille saapuvat suosittelen ottamaan ne ensin tuollaisiin elementtiaitoihin, joissa tutustutte toisiinne niin tottuvat teihin ja ympäristöön niin eivät ainakaan karkaa samantien aidoista ulos kun saapuvat uuteen paikkaan. Kuulutteko Suomen Highland Cattle Club ry:hyn? Suosittelen liittymään, nettisivuilla pääsee osalliseksi foorumiin, jossa käsitellään kaikkea haikkuihin liittyvää, sieltä saa paljon vinkkejä. Ja minä autan tietysti myös mielelläni, jos jotain on. Voi laittaa vaikka sähköpostia ratiaranch (a) gmail.com

      Onnea kasvattajan uralle! :)

      Poista
    2. Kiitos! Todellaki tämä on pitkäaikainen haave ja nyt se vihdoin on toteutumassa. Vielä ei kuuluta clubiin mutta tarkoitus olisi liittyä. Ihan nollista tässä alotellaan, mutta intoa ja halua löytyy yrittää :)

      Poista
    3. Hienoa että haave käy toteen! Mekin aloitimme ihan tyhjästä, välillä on ollut hankalampaa, välillä helpompaa ja välillä asiat oppii vain kantapään kautta. Into, halu oppia ja rakkaus eläimiin kun on niin pääsee jo pitkälle :) Muilta kasvattajilta saa kovasti tukea! En itse tiedä mitä tekisin ilman niitä :)

      Tsemppiä alkuun!!

      Poista

Mitä mieltä olet?