keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Hännänpäät

Sain viime syksynä vinkin kokeneemmalta kasvattajalta, että kannattaa leikata haikkujen häntähaituvien päät hieman lyhyemmiksi syksyn tullen, jotta kun kurakelit tulevat, hännät eivät laahaa kurassa. Tämä oli todella hyvä vinkki varsinkin kun viime syksy oli erittäin kurainen ja osa pellosta meni ihan löllöksi. Jos hännät olisivat laahanneet maata niin kuraa olisi ollut ympäri eläimiä kun ne häntää heiluttelevat.

Kesäisin hännän on hyvä olla pitkä, että saavat hätisteltyä kärpäsiä ja pörriäisiä pois, mutta syksyllä ei enää sellaiseen suurta tarvetta ole, joten tässä vaiheessa on ihan hyvä aika leikata hännät. Keväällä leikkailin myös hieman häntiä tiineiltä lemmuilta, tilanteen mukaan harkiten.

Tänä aamuna siis otin sakset laitumelle mukaan ja kävin kaikki lemmut läpi. En ottanut paljon pois, mutta sen verran tasoitin, että siisteiksi hännänpäät tulivat :) Muutenkin tullut viime aikoina kuljettua laitumella joka päivä harjan kanssa, on se vaan niin mukavan rauhoittavaa haikkuystäviä harjata. Parasta.



3 kommenttia:

  1. Ompa muuten hyvä idea!! Pitää ottaa kanssa sakset laitumelle ja yrittää leikata pisimmät tupsut.
    Meillä on yksi emo joka on ihan älyttömän kiintynyt minuun; toisin sanoen, olen ihan liikaa rapsutellut häntä ja nykyään kun yritän mennä laitumelle hänen huomaamattaan niin se on mahdotonta. Jollen rapsuta häntä niin jo osoittaa innokkuuttaan sarvia heiluttamalla. En tiedä miten sen saisi taltutettua, muuten Tämä emo on todella kiltti eikä ikinä aristele yms. Kun yritän lähteä hänen luotaan niin juoksu jalkaa tulee perään ja ei aina tahdo vauhti pysähtyä :)

    Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan, auttoi viime syksynä ja vaikka nyt olisi kuivempaa niin jossakin kohtiin on kuitenkin vähän kuraisempaa :) Yhden emon häntää en saanut tasoitettua, helpoiten onnistui kun mammat olivat makuulla ja meni vain viereen rapsuttelemaan ja sitten hännän käteen ja naps :)

      Juu, tiedän tunteen! Muutama samanlainen yli-innokas harjattava on meilläkin. Tai ei ehkä juuri nyt, mutta on ollut. Kannattaa ottaa juurikin joku keppi tai vastaava ja kun olet harjannut sen aikaa kun haluat, sano joka kerta jonku sama asia esim. "kiitos, nyt riittää" ja taputat eläintä takapuolelle ja lähdet tilanteesta pois ripein askelin. Jos meinaa seurata, näpäytä kepillä nenälle. Meillä ainakin toiminut hyvin suurimman osan kanssa, ovat oppineet että harjaan sen aikaa kun haluan ja kun lopetan, kiitän ja taputan ja sitten harjaus on siltä osin ohi ja he voivat jatkaa syömistä (meillä ainakin joogaavat vain harjauksen ajan, eivät pysty syödä edes samalla) :)

      Poista
    2. Meillä joogavat myöskin :) välillä pää painuu niin alas että niska menee jo mutkalle..

      Terhi

      Poista

Mitä mieltä olet?