tiistai 26. marraskuuta 2013

Haikkuset

Olin viikonloppuna ELMA-messuilla Helsingin Messukeskuksessa Suomen Highland Cattle Clubin-osastolla hommissa. Viime vuonna oli yhdeltä tilalta emo ja vasikka näyte-eläiminä, mutta kun noilla tahtoo olla jo niin paksu talvikarva tähän aikaan päällä että siellä on kyllä haikuilla niin kuuma. Tällä kertaa yhdistys oli siis esillä vain ständin ja tuotteiden kanssa.

Ihan mukavasti kävi porukkaa ja myös niitä aidosti kiinnostuneita, jotka harkitsevat kasvattamisen aloittamista. Heidän kanssaan on erittäin mielenkiintoista keskustella. Kyseisillä messuilla on paljon lapsiperheitä ja varsinkin viime vuonna saimme kyllä näyte-eläimistä kuulla kaikenlaisia arvailuita että mikä eläin on kyseessä. Kaikki vaihtoehdot myskihäristä vesipuhveliin ja jakista mammuttiin kuultiin :) Tälläkin kertaa eräs äiti kertoi lapselleen haikkusonni-julisteesta että siinä se alpakka nyt on. Ehkä siis edelleen hyvä olla rodun kanssa esillä!

Ei se ihan alpakka ole :)
Kuitenkin monet jotka siinäs tändillä kävivät niin kysyivät että tämäkö on se lempeä rotu, joka elää koko ajan ulkona eikä tarvitse kuin aidan, vähän vettä ja syötävää. Osa kyseli että kun ne syö vain sitä nurmea niin mitä ne syö talvella. Tai että sen jälkeen kun oli kysellyt että voiko ne jättää vain jollekin laitumelle niin sitten kysyi että onko ne kesyjä. Onhan ne kesyjä jos niistä pitää huolta ja niitä hoitaa ja käsittelee. Jos ne jättää jollekin laitumelle missä käy kerran viikossa niin ei varmasti ole kesyjä. Puheenjohtajamme sanoikin hyvin että vaikka ne periaatteessa tarvitsevat vain aidan, suojaa, vettä ja ruokaa niin ne tarvitsevat HUOLENPITOA! Tämä mielestäni kiteyttää kaiken. Mikään eläin ei ole helppohoitoinen, sillä jokainen eläin, lemmikki tai tuotantoeläin, tarvitsee huolenpitoa, hoitoa ja tarkkailua - perusveden ja ruoan lisäksi.

Kirjoitin vähän aikaa sitten Facebook-sivuillemme tänne ylämaannautojen rodunomaisista piirteistä. Liian usein ajatellaan että niitä voi vain ottaa, koska ne pärjää niin vähällä. Se on täysin väärä lähestymistapa eläimen ottoon. Eläimiä täytyy hoitaa hyvin jos niitä aikoo ottaa. Koskeaa mitä vain rotua. Tässä kirjoitukseni sieltä Facebookista:

"Ylämaannaudat ovat sympaattisen näköisiä otuksia. Se antaa niistä ehkä väärän mielikuvan hauskana ja helppona rotuna, jota voisi ottaa vaikka muutaman lemmikiksi. Se on kuitenkin tuotantoeläin, jota käytetään emolehmä- ja lihantuotannossa. 

Ylämaannaudat ovat tottuneet elämään karuissa oloissa, se on luonnostaan melko rauhallinen ja terve laumaeläin ja sillä on erinomainen kyky käyttää korsirehua ravinnokseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se eläisi pelkällä pyhällä hengellä ja että ne voisi viedä jollekin laitumelle kesäksi elämään oman onnensa nojaan. Ylämaannaudat tarvitsevat ihan yhtälailla omistajiensa huolenpitoa ja tarkkailua kuin muutkin naudat. Niillä täytyy olla puhdasta vettä ja hyvää, laadukasta ruokaa tarjolla koko ajan. Olosuhteet laitumilla tulee olla kunnossa ja vaikkeivat ne rakennettua suojaa tarvitsekaan, niillä on hyvä olla suojaisia maanmuotoja ja/tai metsää, johon ne pääsevät suojaan auringolta tai tuulelta, jos niin haluavat. Myös kuivia makuupaikkoja on oltava. Jotta ne tottuvat ihmisiin ja käsittelyyn, on eläinten kanssa oltava - tämä helpottaa kaikkea toimintaa. Ja jotta tietäisi miten eläimet voivat ja tarvitseeko eläinlääkäriä on eläimiä tarkkailtava. 

Yleisesti ylämaannaudat poikivat itsenäisesti ja helposti, mutta tämä ei tarkoita että aina niin käy tai että niitä ei tarvitsisi silloin huomioida. Poikimakaudella tarkkailu on erityisen tärkeää! Ja sympaattisuudestaan ja rauhallisuudestaan huolimatta ne tosissaan ovat lihakarjaa, erinomaista sellaista! Sen liha on todella luonnollista,tummaa ja herkkulista. Koska ne kasvavat hitaasti tämä ei ole rotu sellaisille, jotka haluavat heti nopeasti tuloa ja lihaa, siihen on muut rodut. Haikut ovat alkuperäinen rotu,jolla on omalaatuisia ominaisuuksia. 

Suosittelen toki rotua jokaiselle, mutta kehoitan niitä, jotka ovat ajatelleet alkaa haikkuja kasvattamaan, huomioimaan kaikki puolet myös tässä rodussa. Mikään nautarotu ei ole helppohoitoinen vaan kaikki vaativat oman huomionsa, vaikkakin ylämaannaudat ympäri vuoden ulkoilmassa elävätkin. Silti ne vaativat suojaa, ruokaa, vettä, lauman, useita aidattuja laitumia jne. Upea rotu, jota kannattaa kunnioittaa ja jota pitää hoitaa kunnolla. Meille tämä on juuri oikea rotu ja teemme kaikkemme, että ne saavat elää meillä hyvää, rodunomaista ja luonnollista elämää."Meidän kasvattajien täytyy vaalia rotuamme ja kertoa totuudenmukaisesti siitä, sen hyvistä ja huonoista puolista ja myös sen haasteista. Toivon todella ettei kukaan ota haikkuja vain asumaan jonnekin laitumelle eikä hoida niitä ollenkaan. Nämä ovat upea rotu, jota pitää hoitaa - hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?