perjantai 22. marraskuuta 2013

Vasubaari

Meillä on äärimmäisen ahneita hiehoja. Ne voisivat vedellä herkkuja yllin kyllin. Tämän vuoksi päätettiin hankkia vasikkabaari, jonka tarkoitus olisi että vain vasikat mahtuisivat kulkuaukoista sisälle elementtiaitaukseen, jossa olisi oma paali niille rauhassa syötäväksi. Sitten kun vieroitusten aika olisi ja vasut olisi jo tottuneet baaria käyttämään, olisi ne helppo vieroittaa aitaukseen vain sulkemalla kulkuaukot.



Ostimme Turun Konekeskukselta valmiin baarin, mutta teimme siitä ison käyttäen erillisiä elementtejä, koska halusimme siitä laajan, jotta vieroitukset voidaan sitten tehdä siihen. Ensin teimme kulkuaukoista liian kapeat etteivät vasutkaan uskaltaneet niistä mennä, vaikka paali kiinnostikin. Sen jälkeen laajensin niitä, mikä aiheutti sen että hiehot änkivät itsensä sinne väkisin keinuttelemalla sarvensa taitavasti aukosta ja sen jälkeen rynnimällä. No, onneksi viimein saimme sitten kulkuaukosta sellaisen että vasut mahtuvat, mutta muut eivät. Tai eivät ole ainakaan yrittäneet. Toivottavasti eivät yritäkään, sillä voisivat vaikka jäädä päästänsä siihen kiinni jos eivät osaa ottaa sarviaan pois sieltä yhtä nätisti kun mitä laittaa.


Ilta änkeää väkisin.


Falcon ei ymmärrä miksi HÄN ei saa tulla baariin!

Kaksi vasikkaa, ne rohkeimmat, Alfred ja Aragorn ovat tykästyneet paikkaan. Käyvät useamman kerran päivässä syömässä ja lepäilemässä aitauksessa. Kateellisia hiehoja ja lehmiä makaa aina välillä aidan vieressä ulkopuolella. Kaksi muuta vasua eivät vielä ole sisään uskaltautuneet, mutta lähellä jo käyneet. Laitoimme hiukan kaukaloon luomuherne-kauraa jauhettuna, jos se maistuisi. Arska sitä jo vähän testasi. Pääasiassa nyt on kuitenkin vain hyvää heinää tarjolla, vieroituksessa sitten saavat jauhoa maistella. Vieroitukset on edessä tuossa tammi-helmikuussa. Sitä ennen olisi vielä 200 päivän punnitukset edessä vuoden vaihteessa, ne ajateltiin suorittaa myös tuossa baarissa.







Baari on myös aseteltu lähelle tietä niin että siitä on eläimiä helppo lastata kyytiin ja siirtää vaikka muille laitumille. Niin nuo vasut kovasti ja nopeasti kasvavat :)

3 kommenttia:

  1. Ompas hieno! Juuri punnittiin että ostetaanko valmis baari, jota isonnetaan vai tehdäänkö aitapanelista itse vasikan kulkuportti. Kun käsittelyhäkkiä ollaan tosissaan mietitty ja nyt punnitaan että kumpaa tarvittaisiin enemmän; vasikkabaaria vai käsittelyhäkkiä...

    Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me oltiin laiskoja ja ostettin tuo. Mutta ilman isonnusta on kyllä aika pieni ja tuo malli oli vähän hankala saada edes kiinni oikein. Oli jotenkin hankala ja outo, mutta noin toimii kyllä hyvin. Mekin sitä käsittelyhäkkiä mietitty, sekin olisi kyllä tosi hyvä. Jossain vaiheessa toivottavasti sekin saadaan. Oletteko jo itse tehneet päätöksen? :)

      Poista
  2. Joo :) Tehdään itse vasikkabaari. Yhdestä elementistä tehtiin vasikan menoportti ja yhdistetään se sitten osin siihen emojen katokseen. Eli saavat suojaa ja ovat siinä sitten vieroituksen aikaan. Meillä Aatu rupeaa jo hyppimään vanhimpien vasujen selkään ja haistelee niiden pissaa.. en tiedä saako se mitään vielä aikaan ;), mutta pitää yrittää pian vierottaa.
    Käsittelyhäkistä pitää tarjouksia kysellä.

    Terhi

    VastaaPoista

Mitä mieltä olet?