sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Luomuna

Havahduin juuri! Nythän on piru vie huhtikuu jo pitkällä! Tukihakemukset pitäisi tehdä! Viimeiset siemenet tilata! Laittaa kaikki paperit järjestykseen! Tuo tukihakemusrumba on kyllä sellainen rutistua, että välillä meinaa mennä yöunet kun yrittää miettiä mitä laittaa minnekin, menikö kaikki nyt oikein, mitä ne luomuehdot nyt sanoi. Tarkistinko kaikki riittävän monesti ja ruksitinko oikeat vaihtoehdot. Onneksi hakemukset voi tehdä nykyään netissä. Tukihakemuksiin siis merkataan esimerkiksi mitä viljellään milläkin pellolla, haetaanko millaisia tukia ja tilan perustietoja ym.

Luomuahan valvotaan tarkasti ja meille tehtiin juuri tällä viikolla ylimääräinen luomueläintarkastus. Perusluomutarkastus tehdään kaikille luomutiloille kerran vuodessa ja tämän lisäksi näitä ylimääräisiä tehdään jonkun verran. Tarkastajan kanssa käytiin paperit läpi (viime tarkastuksesta tähän hetkeen ruokintakirjanpito, lääkintäkirjanpito, eläinmäärät, ostot/myynnit niin eläinten kun esim. kivennäisten jne.) ja käytiin katsomassa eläinten olot. Kaikki oli kunnossa, niinkuin pitikin.

Monesti kysytään voiko luomuun luottaa ja miten tietää että se on tarkasti valvottua ja kaikki kunnossa. Elintarvikeketjuille halutaan läpinäkyvyyttä ja Evira onkin avannut luomuhakupalvelun, josta voi etsiä toimijoiden luomutiedot. Kävin tsekkaamassa ja sieltähän se meidänkin tila löytyi. Mehän olemme vielä osaltamme siirtymävaiheessa eli tänä vuonna puolet pelloista tulee luomukelpoiksiksi, ensi vuonna loput. Hienoa, että avoimuutta pyritään lisäämään. Sen voin sanoa, että kyllä luomua tosiaan valvotaan ja hyvin ja papereita saa olla pinossa kyllä hurja määrä. Kaikki merkataan mitä eläimillle syötetään, niiden lääkinnät, millä pellolla ovat milloinkin jne. Tämän lisäksi viljanviljelyssä niin kaikki määrät, mitä ollaan puitu ja mihin ollaan varastoitu, mikä lajike minnekin jne. Hienoa, että valvotaan. Kuluttajana luottaisin kyllä siihen, että luomu on juuri sitä luonnonmukaista itseään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?