torstai 3. huhtikuuta 2014

TO DO

Ollaan jo huhtikuulla! Tässä kuussa pitäisi syntyä ensimmäiset kevään vasikatkin, pientä jännitystä alkaa olla ilmoilla. Kalenterissa lukee:

17.4. Itu poikii?
18.4. Ilo poikii?
21.4. Ipukka poikii?
24.4. Eedla poikii?
25.4. Esteri poikii?

ja niin edespäin. Kysymysmerkki johtuu siitä, että eläimiä ei ole tiineystarkastettu ja nuo ovat arvioita siitä, milloin Falcon olisi neitoset astunut. Yritin viime kesänä parhaani mukaan kiimoja seurata, mutta se on näiden kanssa välillä vähän arpapeliä. En ihan ollut varma, ei ole vielä niin kokemusta ja kaikki eivät kiimojaan niin hyvin näytä. Mutta sanotaanko että tuosta viikosta 16 eteenpäin aletaan odottelemaan ja tarkkailemaan ihan tosissaan. Vasujahan voi tulla sitten pitkälle syksyyn, kun sonni on saanut olla laumassa koko kesän ja on siellä itse asiassa edelleen kun ei olla keksitty paikkaa mihin se laittaa. Riippuu nyt miten poikimiset menee niin voi olla että Falcon saa olla laumassa koko ajan ja astua sitten emot kun tulevat poikimisten jälkeen kiimaan. Ensi vuonna täytyy sitten ottaa sonni erilleen. Ehkä pitäisi jopa miettiä että pitäisi sen laumassa vain vaikka 3 kuukautta niin tietäisi tarkalleen mille aika välille vasikat syntyvät. Tänään tarkastin vielä kaikkien utareet ja leikkailin pisimmät karvat ja kurapaakut pois, jotta vasikat löytävät helposti tissille. Tuntui, että Iltan ja Isun utareet olisi jo hieman alkaneet muodostua! Eihän tässä kohta enää pysy pöksyissään kun jännittää niin paljon miten nuo hieholat selviytyvät ekoista poikimisista - ja miten minä selviydyn vauvan kanssa poikimisten tarkkailusta. Huh.



Vielä olisi paljon tehtävää ennen poikimisia. Kuivitettujen paikkojen määrää on lisätty, utareiden tarkkailu aloitettu, seleeniä ja ADE-vitamiineja syötetty jo jonkin aikaa, ruoankin pitäisi olla hyvää. Aitapaneeleita pitäisi ostaa lisää ja tehdä erityskarsina, jos sitä tarvitsee. Korvamerkit tilasin eilen, pihdit pitäisi kaivaa esiin samoin vaaka ja alusta. Vasikat pitää korvamerkitä 7 päivän sisällä syntymästä, haikuilla se kannattaa tehdä heti ja samalla vasikat punnitaan emolehmätarkkailua varten. Täytyy myös varmuuden varalle hankkia lähettyville vasikkatuttipullo, vetoköydet ja hanskoja. Täytyy varautua pahimpaan vaikkei haluaisikaan. Naseva-tarkastuskin pitäisi olla lähiaikoina.



Kevät on yhtä hyörinää! Nyt sitä alkaa taas havahtua siihen, miten paljon on tekemistä. Talvi on omalla tavallaan niin mukavaa aikaa, kun saa vähän rauhoittua. Nyt kun päivät alkavat olla niin pitkiä niin töitä pystyy ja täytyykin tehdä taas aamusta iltaan. Tuo lapsi vähän rauhoittaa tahtia, valitettavasti, kun tekemistä olisi vaikka kuinka. Tehtiin TO DO-lista tälle keväälle ja kesälle, siitä tuli ihan liian pitkä. Löytyy esimerkiksi

- korjaa Drover Runin aita
- aitaa Killarney (noin 10 ha)
- rakenna parempi vieroitustarha
- rakenna kanojen ulkotarha
- rakenna koiratarha
- kasvimaa
- koiranpentu!
- Avoimet Ovet!
- tilaa nurmensiemenet
- 2 x näyttötutkinto - valmistu koulusta!

Alkaa jo pelkkä ajatuskin hikoiluttamaan kun tuon lisäksi on sitten ne perustyöt ja kotityöt ja lapsi + maatilan perushommat näin keväällä ja kesällä eli vasikoinnit, peltotyöt ja heinänteot. 

Mielenkiintoisia aikoja!




1 kommentti:

  1. Jännää aikaa.. Meillä oli myös alustava laskettuaika yhdellä eilen,mutta veikkaan että astuminen meni seuraavaan kiimaan. Jännityksellä odotan miten poikimiset menee kun viimeksi ei nähty yhdenkään syntymää,nyt pitää olla tarkempi.

    Samanlaista tehtävälistaa myös meillä,koko ajan tulee uusia töitä ja osaa jo siirrettävä seuraavaan kesään.mahdottomia ei kerkiä ja eriasia olisi jos voitaisiin olla molemmat kotona niin aikaa olisi enemmän. Mutta toivottavasti joskus :)

    Mukavaa loppuviikkoa,terhi

    VastaaPoista

Mitä mieltä olet?