maanantai 17. helmikuuta 2014

Vieroitushoitoa

Vieroitimme viime kevään vasikat viikko sitten. Edeltävä viikonloppu oli niin levoton ja hiehot joutyivat koko ajan ottaa sonnien kanssa matsia ja Falcon alkoi hieman hermostua myös. Heitteli olkipaalia miten sattui kun näytti pikkupojille ja otti matsia puun kanssa. Sitten kun maanantaina kaikki pikkupojat oli samaan aikaan vasikkabaarissa,meidän vauva nukkui ja isäntä ja minä olimme molemmat kotona niin päätettiin että nyt on aika. Portti pois ja elementtiaita tilalle.



Emot huomasi kyllä mitä tehdään. Pojat ovat emolaitumen sisällä laajassa elementtiaidassa näin aluksi. Viime vuonna oli sama systeemi. Tänä vuonna emot eivät kuitenkaan viettäneet paljoa aikaa aidan vierellä vaan olivat muun lauman kera,toisin kun viime vuonna. Siksi tuntuikin että vasut huusivat tänä vuonna enemmän. Huutoa jatkui torstaihin asti melko jatkuvana,sitten hiljeni. Viikonloppu meni jo oikein mukavasti. 

Vasuilla on olkikuivikkeet,oma paali ja jauhoa tulee kaksi kertaa päivässä. Vesiastia täytetään kerran päivässä. Kovasti on puskemista ja voimien mittelöä,jota osoitetaan myös minulle! Kesällä pojat pääsevät sitten isommille laitumille peuhaamaan. 



Pojat on nyt 7,5-9,5 kk ikäisiä,joten vieroitus tuli ihan hyvään aikaan. Vieroitus tehdään,jotta ei tule sukusiitosta kun sonnit tulevat sukukypsiksi noin 10 kk iässä ja erityisesti että emot saavat tauon ennen uusien vasikoiden syntymistä. Emot lopettavat maidon tuoton ja menevät umpeen ja alkavat muodostaa ternimaitoa uudelle tulokkaalle. Ja saavat keskittyä vähän aikaan vaan itseensä :) 




Huhtikuun lopusta alkaen odotetaan sitten uusia vasuja tuleviksi,kahdeksan ensi kertaa poikivaa hiehoa joukossa. Hui :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?