perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kanaset

Viime kesänä kun muutimme maatilalle, halusin heti omia kanoja. Saimme ystävältämme Suomen maatiaskanoja, tyrnäväläistä kantaa, yhden kukon ja viisi kanaa, jotka muuttivat aluksi kesäkanalaan ja kulkivat vapaana pihamaalla kesän ajan. Yksi kana hautoi meille pikkuisia tipuja ja talvella, kun saimme lämpimän talvikanalan, sinnä muutti yhteensä yksi kukko, kaksi silkkikukkoa ja 9 kanaa.


Tänä kesänä pääkukkomme on vaihtunut ja tällä hetkelläkin seuraan ikkunasta, kun kanat laiduntavat pihalla. Talven ajan kanat olivat talvikanalassa sisätiloissa lokakuun lopusta kesäkuun alkuun. Keväällä on lintuinfluenssa karenssiaika, jolloin kanoja ei ulkona saa vapaana pitää. Tämän vuoksi vasta kesällä kanat pääsivät ulos. Tänä kesänä olisi tarkoitus rakentaa kanoillekin tarha, varmuuden vuoksi.

Sama Äitikana, joka viime kesänä meille hautoi tipuja, teki saman tempun tänä kesänä ja tällä hetkellä Äitikana asustelee omassa tarhatussa tarhassa 8 pikkutipusensa kanssa.

Kanoja on kyllä hauska seurata. Niillä on ihan oma parvielämänsä. Ja hyvin ovat pysyneet hengissä vapaana liikkumisesta huolimatta. Ja omat kananmunat on kyllä parhaimpia! Ei tee mieli kaupasta enää munia ostaakaan, kun on näiden makuun päässyt. Keltuainen on paljon suurempi ja maku koko munassa paljon täyteläisempi. Suosittelen ostamaan pieniltä tiloilta maistiaisia, jos mahdollista :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?