Monesti tuntuu edelleen ettei ylämaannaudat eli highland cattle eli haikut ole kaikkin ihmisten tiedossa, vaikka haikkuja on Suomessa ollut jo parikymmentä vuotta ja eläinmäärä alkaa olla jo 10 000 yksilössä. Tässä siis pieni tietopaketti minun kirjoittamanani näistä hienoista eläimistä. Lisätietoa löytyy myös Suomen Highland Cattle Clubin nettisivuilta: www.highlandcattle.fi
HIGHLAND CATTLE - YLÄMAANKARJA
Highland cattle eli
kotoisammin ylämaankarja on Skotlannista kotoisin oleva alkuperäisrotu,
jota käytetään lihakarjankasvatuksessa ja emolehmätuotannossa. Rodun
ominaispiirre on suuret sarvet sekä pitkä karva eli kaikinpuolin
valloittava ulkonäkö. Ylämaannauta on yksi maailman vanhimmista
lehmäroduista. The Highland Cattle Society on perustettu Skotlannissa
vuonna 1884, mutta rodun uskotaan ulottuvan paljon kauemmas
menneisyyteen, sillä sen tarkkaa alkuperää ei tiedetä. Mutta se
tiedetään, että ylämaannauta on ollut ammoisina aikoina skotlantilaisten
viljelijöiden elinehto: se on selvinnyt niukalla ruualla, karuissa
olosuhteissa, tuottanut maitoa ja lopulta lihaa, turkin ja siitä on
voitu tehdä esim. köysiä.
Ylämaannauta on rotu, joka on pyritty säilyttämään mahdollisimman
alkuperäisessä muodossaan. Se on hidaskasvuinen, mutta sen
rehunkäyttökyky on erinomainen. Naudoille ei anneta kuin
vieroitusvaiheessa lisäravintona viljaa tai rehua, muuten naudat
käyttävät hyödykseen vain ravintoa, jota ihmiset eivät voi ruoaksi
hyödyntää, eli korsirehua ja nurmea. Rotu on myös äärimmäisen
säänkestävä: sen nahka on kaksi kertaa paksumpi kuin tavallisen naudan
ja sillä on kaksinkertainen karvapeite: alempi, villava karva toimii
lämpöeristeenä ja pidempi, karkea päällikarva suojaa sateelta.
Rotu sopeutuu hyvin myös Suomen oloihin. Ylämaankarjaa kasvatetaan
kylmäkasvatuksena eli rotu laiduntaa kesät talvet ulkosalla.
Suosituksena on, että eläimillä olisi laitumen yhteydessä metsää sekä
katos, joista hakea suojaa niin sateelta, tuulelta kuin kuumuudeltakin.
Highlandit ovat muiden alkuperäisrotujen tavoin harvoin sairaita, mutta
perusasiat on oltava kunnossa - haikuilla tulee olla aina saatavilla
sopivanlaista ruokaa, puhdasta,sulaa juomavettä sekä kivennäisiä ja
kuvitettu makuupaikka.
Highland on myös mainio emo, se hoitaa poikimisensa itse ja 97%
vasikoinneista sujuu ilman apua. Omistajan on kuitenkin katsottava että
kaikki varmasti sujuu hyvin. Emo hoitaa vasikkaansa noin 9 kuukauden
ikään asti, jonka jälkeen vasikat vieroitetaan. Highland-lehmä omaa
vahvan emovietin ja voi olla juuri poikimisen jälkeen jopa vaarallinen
suojellessaan vasikkaansa. Muuten highlanderien perusluonne on hyvin
rauhallinen ja säyseä. Se kiintyy niin omiin alueisiinsa kuin
hoitajiinsa. Tärkeää on, että omistaja totuttaa eläimensä ihmisiin,
jolloin niitä on helppo käsitellä.
Highland kasvaa hitaasti. Täysikasvuisen lehmän paino on 500-600 kiloa ja sonnin 800-1000 kiloa. Hiehot astutetaan Skotlannissa lähes aina vasta kolmivuotiaina, muualla Euroopassa yleensä kahden vuoden iässä. Vastaavasti sen jälkeen lehmä voi tuottaa vasikan joka vuosi keskimäärin 15 vuoden ikään asti. Sonnit laitetaan teuraaksi 2,5-3,5 vuotiaina. Liha on hyvin maukasta, tummaa ja vähäkalorista. Suomessa suurin osa highlanderien lihasta myydään suoramyyntinä tiloilta.
Suomen Highland Catlle Club ry. perustettiin huhtikuussa 1997. Jäseniä / jäsentiloja yhdistyksessä oli vuoden 2011 alussa 190 kappaletta. Suomessa on tällä hetkellä jo lähes 10 000 highlandnautaa. Lisätietoa highlandereista saa järjestön nettisivuilta www.highlandcattle.fi , josta löytyy tietoa rodusta, kasvattajista sekä esimerkiksi myytäviä eläimiä.
Lähteet: www.highlandcattle.fi
www.highlandcattlesociety.com
Kuvat: Johanna Ratia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mitä mieltä olet?