lauantai 6. heinäkuuta 2013

Lähtötilanne

Olemme mieheni kanssa molemmat kotoisin maatiloilta viereisiltä kyliltä. Löysimme toisemme yhteisten tuttujen kautta ja nopeasti kävi ilmi, että jaamme samanlaisen ajatusmaailman taustan lisäksi. Mies oli aloittanut sukupolvenvaihdoksen omalla tilallaan ennen tapaamistamme ja se saatettiin loppuun vuonna 2011, jolloin menimme myös naimisiin. Seuraavana vuonna muutimme tilalle pitämään sitä pystyssä. Samalla tilalla aloitettiin luomun siirtymävaihe sekä ostettiin 9 ylämaannautahiehoa. Nyt, vuotta myöhemmin, eläinmäärä on 23 ylämaannautaa, 12 kanaa ja 1 paimenkoira ja ensi vuonna ensimmäiset pellot ovat jo luomua.

Ylämaannaudat valikoitui roduksi ihan puhtaasta rakkaudesta rotua kohtaan, joka minulla on ollut siitä lähtien kun näin ensimmäisen ylämaannaudan 9-vuotiaana. Viitisentoista vuotta myöhemmin suuri haave toteutui kun ensimmäiset omat haikut tilalle muutti. Tätä ennen oli kierrelty tiloilla, opiskeltu omatoimisesti ja hankittu mahdollisimman paljon tietoa. Silti, parhaiten oppii niiden eläinten kanssa sekä kanssakasvattajien kokemuksista. Eläinmäärä meillä on kasvanut ja tässä juuri pyöritellään ajatuksia, miten jatkamme tätä kasvatustyötä eli mihin keskitymme, mitä haluamme jne. Kotitarvekanala löytyy myös omaan tarpeeseen ja omaksi iloksi.

Alkutaipaleella siis ollaan. Paljon on jo opittu ja paljon vielä opittavaa. Välillä tuntuu, että kaikki mikä voi mennä pieleen, myös ihan varmasti menee. Onneksi myös paljon onnistumisia ja iloa on sattunut jo lyhyen matkan varrelle. Virheitä on myös tehty ja välillä manattu pahastikin, mutta mikään ei ole nin hienoa kun seurata omien eläinten elämää, ihan vain rauhassa laitumen reunalta. Se vasta on elämää ja suurin palkka työstä - ainakin minulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?