sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Jouluruokaa

Minusta on niin kamalan surullista kun maatalousyrittäjiä ja eläintenpitäjiä haukutaan ja mollataan ja mustamaalataan tiettyjen järejstöjen ja tahojen suunnilta. Heidän kanssaan ei pysty oikein keskustelemaan kun heidän ainoa tavoite on esimerkiksi koko eläintalouden kieltäminen Suomessa. Sepäs vasta fiksu ajatus olisikin, sillä sitten se liha tulisi ulkomailta ja kuitenkin FAKTA on se, että Suomessa eläinten olot ovat ihan maailman huippua. Ja joidenkin järjestöjen taholta halutaan ettei positiivisia kuvia ja tekstejä/ tilastotietoja saisi ollenkaan kertoa maatiloilta, koska se luo väärää mielikuvaa. Just just. Tuntuu, että ne järjestöt luovat hiukka väärää kuvaa maatiloista. Mutta kuten sanoin, kun yrittää järkevästi keskustella, niin joko kommentit poistetaan tai sitten ollaan vaan yksinkertaisesti vain niin sitä omaa mieltä ettei suostuta edes muuta miettimään. Surullista.

Itse voisin puhua vaikka kuinka kauan tuotantoeläinten oloista Suomessa ja olen siitä tänne blogiin aikaisemmin kirjoittanutkin. Pistää vain aina suututtamaan kun mustamaalataan ihmisten elinkeinoa, joka ei olisi elinkeino, jos eläimet voisivat todella huonosti, koska siitä ei silloin tulisi rahaa. Näin itse eläintuottajana vain tietää kuinka maatalousyrittäjät ovat koko ajan ahtaalla ja se luo paljon negatiivisia asioita ja mielipahaa, varsinkin kun itse yrittää kaikkensa eläinten hyvinvoinnin eteen. Välillä ei vain voi mitään jos eläin kuolee. Itse ainakin itkin Illakkomme menetystä monta päivää. Jos siis joku väittää minulle etten välitä eläimistäni tai kohtelen niitä huonosti niin kyllä minulla kuohahtaa. Ei kukaan alkaisi eläintenpitäjäksi jos ei oikeasti välittäisi eläimistään. Olen edelleen sitä mieltä että lemmikeillä, oli sitten koira,kissa, hamsteri tai kani, on yleensä paljon huonommat olot Suomessa kuin niillä tuotantoeläimillä.

Syötäväksi kasvatetut-kirjaa ja kirjan kirjoittajaa arvostan, sillä hän on puolueettomasti kirjoittanut eläintaloudesta Suomessa ja kertonut myös niitä positiivisia asioita ja kuvia tiloilta. Aktivistien ja muutenkin tavallisten ihmisten pitäisi nähdä aitoja kuvia tiloilta ja tilojen ihmisistä. Niissä näkyy rakkaus työhön ja eläimiin. Aina kaikki ei voi olla tip top, mutta eläimistä välitetään ja pidetään huolta, se on kaikista tärkeintä. Ja tuotantoeläin on hyödyke, kyllä, mutta jos sille annetaan hyvä, lajinmukainen elämä, minusta se ei sen elämästä huonompaa tee.

Minusta siis joulupöydässä voi hyvällä omallatunnolla nauttia sikaa, kun myös arvostaa sitä elämää, minkä se on elänyt - ja tietää mistä se on tullut. Suosikaa siis suomalaista niin tiedätte että se on oikeasti elänyt hyvissä olosuhteissa, paremmissa kun hyvin monessa muussa maassa.

2 kommenttia:

  1. Onnea luontoarpa voitosta!! Tosi hienoa :)
    Ihan mahdotonta kuraa täälläkin, eläimille saa pahnoja viedä aika tiukkaan etteivät kuraannu. Männyn oksia pitää viedä herkuiksi heille Jouluna, jotain ekstraa.
    Tänään tein laatikot, huomenna sitten uuniin ja yöksi kinkku. Kaikki varmaan palaa poroksi minun tuurilla..
    Toivotaan rauhaisaa Joulua ja syödään kotimaista ruokaa ja ollaan onnellisia että eläimet voivat hyvin :)
    Meillä myös mies töissä kaikki joulunpyhät, eli lasten kanssa saa rauhottua Joulun viettoon.

    Halauksin, Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti laatikot onnistui! Mekin innostuttiin kuitenkin tekemään porkkana- ja lanttulaatikot ja viime yön kinkku muhi leivinuunissa. Nyt odottelen että Asmo tulee töistä niin päästään herkuttelemaan :)

      Kiitos ihanasta joulutervehdyksestä ja oikein mukavaa joulua teidän koko perheelle ja haikkusille <3

      Poista

Mitä mieltä olet?