lauantai 14. kesäkuuta 2014

Parasta aikaa

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä Falconin selibaatti viimein päättyi (en raaskinut pitää yhtään pidempään sitä omassa yksiössään) kun koko lauma lähti yhdessä kesälaitumelle. Emojen kesälaidun on 8 ha alueen peltoalue + metsät lisäksi. Nämä alueet on jaettu kolmeen osaan, joita kaikkia yhdistää yhteinen juoma- ja ruoka-alue. Laitumen vaihto on viikon välein, mikä ainakin nyt näyttäisi aika hyvältä kierrolta. Kyllä on ollut tyytyväisen näköistä lemmua, vaikka vatsat vähän löysällä onkin. Sikis kuivaheinääkin on koko ajan tarjolla. Vedet tarkistan 3 x päivässä ja aidat muutaman kerran. Vasikoita välillä saa etsiskellä pitkästä heinästä. Falcon on työntouhuissa ja muutaman astutuksen olen saanut ihan livenä seurata, ei ne turhaan kainostele. Vasikat ovat alkaneet nyt kiinnostua minusta ja varsinkin Bond on hyvin rohkea poika. Se tulee jo kovasti haistelemaan.

Tämä on kyllä ihan parasta aikaa, varsinkin lämpimät ja tyynet kesäillat kun ei ole kiire mihinkään. Istuskella vain laitumella ja antaa vasikoiden tulla tutustumaan. Vasikoiden luottamus pitää ansaita. Usein se vaatii pitkiä hetkiä laitumella ihan paikallaan,jotta vasikat saavat tulla rauhassa haistelemaan ja ihmettelemään. Yksikin liike voi ne alussa pelästyttää. Mutta kun vasikasta saa kaverin niin se ystävyys on ikuista. Meillä ainakin näinä muutamana vuotena vasikoilla on mennyt se muutama kuukausi syntymästä että ne ovat ihmisestä alkaneet kiinnostua. Olen antanut niiden itse alkaa tehdä tuttavuutta kun siltä tuntuu,joka päivä kun minua kuitenkin näkevät. Nyt on sitten tullut se hetki että laitumella ollessa monta pientä karvapalloa seuraa minun vanavedessä. Tämä on niitä parhaita hetkiä, luottamussuhteiden luomista uusiin vasikoihin. Mielellään sitä laitumella istuu,seuraa,tarkkailee ja tutustuu,tällä luodaan pohja kesyille eläimille. Ja se hetki kun vasikka ensimmäisen kerran rohkaistuu rapsuteltavaksi on ikimuistoinen,joka kerta. 

                                                                           Ensi askel kesälaitumelle                                                                                    


















Vauhdin hurmaa
 

2 kommenttia:

  1. Mahtavia kuvia! Kyllä näyttää lehmät onnellisilta uudella laitumella :) Meillä saadaan muutaman päivän päästä uudelle laitumelle joen rantaan ja sitä ootellaan innolla.

    Silja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Joenranta olisi kyllä luksusta, tykkäävät lekotella vedessä, meillä seisotaan aina ojassa :)

      Poista

Mitä mieltä olet?