torstai 12. kesäkuuta 2014

"Suomalainen maaseutu on mahdollisuuksia täynnä"


Avoimet Ovet-päivä, Facebook-sivumme, tämä blogi ja nettisivumme - kaikkien tarkoituksena on avoimesti kertoa työstämme, tilastamme, eläimistämme. Monesti kun maatilat ja varsinkin eläintilat mielletään jotenkin salaisiksi tuotantolaitoksiksi, joissa eläimistä ei välitetä ja jossa yritetään salata mitä siellä tapahtuu. Itse taistelen juuri sitä ajatusta vastaan ja haluan mahdollisimman monipuolisesti kertoa sekä niistä mahtavista päivistä että niistä rankoista hetkistä kun eläin on sairas tai vasikka kuolee. Joiltakin saan tästä negatiivista palautetta, ettei saisi niin rehellisesti kertoa, koska se voi usuttaa eläinaktivisteja kimppuumme tai tuo muuten huonoa julkisuutta. Olen kuitenkin sen suhteen täysin eri mieltä, koska ei kaikki mene aina niinkuin haluaisi. Jos sataa 50 mm vettä ja eläimet ovat ulkona niin ei vaan voi olettaa että ne olisivat putipuhtaita. Tai välillä vaikka tekisit mitä niin vasikka kuolee. Joskus vaan et saa jotain eläintä kesytettyä ja joskus joku karkaa. Koneet hajoilee, on rahahuolia, parisuhde rakoilee, lapsi itkee, koti on sotkuinen ja eläin puskee sinua. Toisaalta taas monet päivät on vain perushuoltamista: käyt laittamassa vedet, katsot että on ruokaa, rapsutat ohi mennen eläimiä ja tarkkailet kiimoja, vasikoita, emoja että kaikki on kunnossa ja aidat pystyssä. Tai kun syntyy pirteä vasikka, jota emo hoitaa ja joka itsestään kömpii tissille. Tai kun vasikat leikkii keskenään ja alkavat tutustua sinuun. Parhaimpia on iltakierrokset kesälaitumella: tyynet, lämpimät kesäillat, eläinten tarkkailu, istuminen laitumella ja tutustuminen uteliaisiin vasikoihin. Kun pitää istua ihan paikoillaan kun vasikat nuuskii, nuolee ja ihmettelee - tutustuu sinuun. Parasta.

Tämän saman avoimuuden pohjalta on tehty mitä mahtavin sivusto Avoinmaaseutu.fi. Sivustolla esitellään ympäri Suomen tiloja, jotka ovat lähteneet mukaan kertomaan työstään, elämästään ja tilastaan avoimesti ja jotka järjestävät tiloillaan tapahtumia ja mahdollisuuden tutustua työhönsä. Sivustolla on tilaesittelyjä sekä verkkokauppa, josta pystyy helposti tilaamaan kotiin 100% suomalaisia tuotteita erilaisista ruoista tekstiileihin ja kirjoihin. Itse lueskelin sivustoa innolla ja teki mieli lähteä kesäretkelle vaikka mille tilalle. Ja varmasti lähdenkin. Suosittelen ehdottomasti tutustumista kyseiseen sivustoon. Onneksi meitä avoimia ja rehellisiä tiloja on monia :) Ja tottakai, me olemme mukana myös kyseisellä sivulla. Meidän tilamme esittelyn löydät täältä. Sivuston takana on Heini Hakkarainen Talviaisten Tilalta. Suuri arvostus hänelle, hieno projekti ja upeasti organisoitu!

Ylpeinä olemme mukana!


2 kommenttia:

 1. Ollaan Johanna ( taas :) ) samalla linjalla. Avoimien ovien päivänä kun lehdistöä ja t:.tä kävi kuvaamassa niin mainitsin juuri tästä avoimuudesta, miksi ollan "auki" ja päästetään ihmiset kotiimme. Kerroin oikeutta eläimille järjestön toiminnasta meitä tuottajia kohtaan ja kerroin avoinmaaseutu hankkeesta. Mutta mitään niistä ei julkaistu/kirjoitettu, ja se harmitti mieltä.
  mutta yritetään, ei lannistuta, ollaan avoimia ja aktiivisia!!

  terhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! :) Täytyy vain itse jaksaa kertoa avoimesti työstä, kyllä se auttaa.

   Poista

Mitä mieltä olet?