sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Hommia

Kevät on jo pitkällä vaikka on vasta toukokuun alku. Vasikoinnit osui tänä vuonna täydellisesti aurinkoiselle ja kuivalle jaksolle. Syksystä alkukevääseen oli märkää ja liejuista,laidunpelto oli melko huonossa kunnossa. Sitä aina mahdollisuuksien mukaan lanattiin paremmaksi. Huhtikuun alkupuolella alkoi kuitenkin aurinko paistamaan ja se on mahtavasti kuivattanut savisen peltomme. Ei se tasainen ole,mutta melko hyvä kulkea ja paljon kuivia makuupaikkoja tarjolla.



Peltotöiden ajoittaminen on ollut hankalaa. Savimaa meinasi kuivua ihan totaalisesti niin ensin kynnetyt maat tasausäestettiin ja sitten vasta äestettiin. Kerta riitti,niin muruseksi se meni. Kylvämättäkin on enää muutama hassu hehtaari,viime päivät mies onkin kuluttanut talvilomaansa traktorin penkillä. Kylvössä on kauraa ja herne-kauraa ja kaikkiin perustetaan nurmi alle,toisiin laidunnurmi,toisiin viherlannoitus. Ja yhteen italianraiheinä pyydyskasvilsi,jonka haikut saavat syödä sitten viimeiseksi syksyllä. 



Peltotöissä on mukana mieheni ja hänen isänsä,itse olen auttanut jos on ollut tarvetta,mutta vauva ja eläimet on enemmänkin minun heiniä. Se kun sujuu noilta niin näppärästi niin  ei ole ollut tarvetta mennä häsläämään. Yritin minä oppia kylvämään,hmm,ehkä jatkan harjoittelua ensi keväänä taas :) Paperihommat taas on minun vastuullani, tukihaku jäi aika viiem tippaan, mutta saatiin paperit lähtemään. Nyt täyttelen lohkokortteja ja teen vasikoiden syntymäilmoituksia nautarekisteriin. Naseva-tarkastus on pian ja muutenkin paperihommia riittää, vaikka useat niistä tehdäänkin nykyään koneella. Pidän kuitenkin esimerkiksi eläinten ruokintakirjanpitoa ihan käsin.

Avoimet ovet-päivämme lähenee, samoin pian tulee uusi koiranpentu ja paljon olisi aidanrakentamista, kanojen ulkotarhan rakentamista, pihahommia, siivousta, järjestelyä jne. Onneksi mies on vielä ensi viikon lomalla ja kun tänään nuo peltohommat taitaa mennä purkkiin niin ehditään ehkä yhdessä vähän tehdä hommia. Kiviä ollaan jo kerätty ja nyt etsitään mistä saataisi ostettua kesäksi lampaita,mahtavaa. 



Pitäisi myös valmistautua näyttötutkintoihin, toukokuun lopussa näyttö maatalousalan perustutkinnosta ja kesäkuun alussa tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnosta. Alkaa vähän jännittämään pikkuhiljaa.

2 kommenttia:

  1. Te olette jo niin pitkällä!! melkein kylvöt tehty :), hienoa. Meillä myös meinaa savipellot kuivua käsiin kun ei vettä tiedossa. Tasausäestettiin kerran ja nyt odotellaan rikkaruohojen kasvua, jonka jälkeen äestetään ja kylvetään. Meillä perustettiin viimevuonna kaikki muut nurmet, joten tälle vuodelle jäi vaan yksi 6 ha lohko; alle laidunnurmi ja päälle herne/kauraa. Saa nähdä miten paalaus onnistuu.
    ja avoimet ovet lähestyy, siihen liittyen vielä paljon tehtävää. Mukavaa ja työntäyteistä viikkoa !!

    terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me saatiin kylvöt tehtyä melko nopsaan, ihan kauheasti ei kylvettävää ollutkaan. Mies myös sattui olemaan juuri lomalla niin kerkesi hyvin olemaan pellolla :)

      Poista

Mitä mieltä olet?