torstai 24. heinäkuuta 2014

Kanojen sielunelämää

Minä yleensä puhun kanojen älykkyyden ja viisauden puolesta ja siitä kuinka mahtavaa niitä on seurata kun ne vaeltavat pihalla ja pitävät huolta toisistaan. Kukko johdattaa laumaa, potpottaa kun löytää ruokaa, vinkaisee kun lintu lentää yli ja kanat maastoutuvat, menevät yhdessä kylkikyljessä kylpemään, ottamaan aurinkoa, levittävät siivet ja pistävät silmät kiinni. Niin liikuttavaa ja mahtavaa ryhmätyötä. Ja sitten on ne muutamat itsenäiset kanat, jotka viisveisaavat kukosta ja kulkevat omia polkujaan mutta kun tajuavat olevansa yksin alkaa kauhea kaakatus ja Iivari-kukko juoksee niitä etsimään ja kanat juoksevat suuna päänä pitkin pihaa. Ja kuinka kanat silti osaavat käydä omissa pesissä munimassa vaikka vaeltavat päivän ulkosalla ja että joka ilta lähes samalla kellon lyömällä ne menevät oman kanalansa orsille nukkumaan. Ja kun tulee tipuja niin kuinka ihanasti se kanaäiti hoitaa tipujaan, opettaa ne syömään erilaisin äännähdyksin ja ottaa ne aina yöksi siipiensä alle suojaan. Mikään ei ole niin söpöä kun pienet tiput kurkkimassa äitinsä alta.



Eli se joka sanoo että kanoilla on pienet aivot ja ne on tyhmiä ei selvästikään ole seurannut kanojen elämää hetkeäkään. Tuota mieltä minä olen. Yleensä. En nyt! Saamari kun koko kanalauma on aivan pölhöilijöitä tällä hetkellä. Täällä on joku hautomisbuumi ja neljä kanaa yrittää hautoa munia, joita annoin kahdelle niistä kanoista haudottavaksi kahteen pesään. No näiden kahden lisäksi sitten kaksi muutakin kanaa päätti että he haluavat hautoa ja nyt ne sitten kilpailee kuka pääsee mihinkin pesään, kaksi änkee samaan pesään, kauhea kiukkuilu ja pörhistely pesien edessä, normikanat ei pääse munimaan kun nämä neljä sekoilevat keskenään. Mulla on kuusi pesää, joista kolme nämä neljä on valloittanut. Kahdessa on munia ja yhdessä ei, mutta aina joku siinä tyhjässäkin pesässä kyyhöttää ja yksi ulkopuolella nokkii muita kanoja ja yrittää päästä pesään. Ai herranen aika. Menee ihan hermot. Sitten vielä kun Iivari-kukko on joku jakomielitautinen niin ei helpota asiaa. Välillä on maailman kiltein kukko, joka lehahtaa olkapälle istumaan ja välillä taas hyökkää päälle kuin yleinensyyttäjä tuosta noin vain! Parvestaan pitää hyvää huolta ja siittää kauniinvärisiä jälkeläisiä niin en ole raaskinut sitä syödä mutta pitää nyt katsella. Aikamoinen tyyppi sekin on.





Viikon päästä pitäisi tiput kuoriutua.  Aion laittaa päivää aikaisemmin ne kaksi kanaa joiden alunperinkin annoin hautoa niin niihin pesiin ja laitan verkon eteen ettei nämä loput sekopäät pääse sinne ja sitten kun tiput on kuoriutunut niin pitää siirtää ne ihan eri paikkaan. Sotahan siitäkin varmaan syttyy. Aivan sekaisin koko parvi tällä hetkellä! Sitten kun vielä päästin äitikanan jolla on nyt kaksi 3 viikkoista tipua niin parven joukkoon vapaaksi niin ne siellä seikkailevat myös joukossa. Edelliset tiput olen pitänyt eri tarhassa ihan 2-3 kk ikään asti, mutta nyt päätin kokeilla näin kun oli vaan muutama tipu joista emo pitää huolta. Onneksi kaikki on mennyt hyvin.

Voisi luulla toisin, mutta kanojen kanssa aika ei käy pitkäksi!

4 kommenttia:

  1. Ei voi kommentoida muut kuin :D :D
    Minä myös viiriäisten kanssa olen tuskaillut välillä että miten niin tollot eläimet ylipäätään on päässyt evoluution siivilästä läpi? Jouduttiin pistämään niiden häkin ympärille minkkiverkko koska NE TOLLOT pedon tullessa tunki pään kanaverkosta läpi ja katseli että jahas jahas ja kukas se sinä ole... NAPS. Sitten kerättään päätöntä lintua häkin sisältä. Huoh.
    Lisäksi meidän urhea viirukukko VP Napoleon on niin urhea että jos sen mielestä on jotain epäilyttävää liikkeellä, se menee itse koppiin ja työntää kanat sieltä ulos. Oikea miehinen mies joka on valmis uhraamaan jopa kanansa oman henkensä edestä. (VP lyhenne on ehkä sanoista V****Pää :P ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä! Viiriäiset kuulostaa myös oikeilta järjen jättiläisiltä! VP Napoleon on kyllä miesten mies! Huh huh mitä meininkiä! Meidän hautomisprojekti päättyi nyt sitten tänään kaaokseen kun tiput kuoriutui tänään vaikka olin laskenut että huomenna enkä ollut vielä eristänyt koppia joten sellainen sekoiluepisodi oli sitten tipujen kanssa että meinasin laittaa kanoista jo myynti-ilmoituksen :D

      Poista
  2. Kirjoitat tosi elävästi ja hauskasti. Hauskat kanat:D ja tietty kukko. Anne

    VastaaPoista

Mitä mieltä olet?