tiistai 20. elokuuta 2013

Tipusia

Meille kuoriutui torstai-iltaan mennessä 9 pientä ja aivan liian söpöä tyrnäväläisen maatiaiskanan tipua kanan alta. Oli se vaan jännä päivä kun en meinannut malttaa antaa rauhaa tipuille kuoriutua kun olisi koko ajan ollut kiva käydä katsomassa ovatko kaikki munat jo kuoriutuneet. Noh, maltoin kuitenkin onneksi aika hyvin antaa niille rauhan. Tein pesän eteen verkosta suojan, etteivät muut kanat tai harakat ym. pääsisi kuoriutumista häiritsemään ja illalla kun 9/10 munasta oli kuoriutunut ja muut kanat menneet orsille, siirsin tiput äiteineen pahvilaatikossa tipulaan, jonka olin siistinyt ja laittanut valmiiksi.



Tipula käsittää puusta tehdyn sisätilan, jossa on pesä ja sitten kanaverkolla aidatun pienen tarhan, jossa tipujen on hyvä ja turvallista varttua nuorikoiksi. Sisätilan lattia on puruilla peitetty ja pesässä on purua ja heinää. Näitä lisäilen aina tarpeen mukaan. Ruokaa ja juomaa on sekä sisällä että ulkona. Ulkotarhassa on kiipeilykivi, puupölkkyjä istumapaikkoina sekä nurmea maana. Tämän lisäksi olen sinne laittanut paljon oksia suojaksi sekä muutaman multaisan kylpypaikan.




Perjantaina äitikana alkoi opettaa tipusille ulkoilua ja syömistä. Ensimmäiset ateriat olivat kaurahiutaleita, porkkanaa, ohraa, kesäkurpitsaa ja raejuustoa. Valitettavasti viimeisestä munasta ei tipua kuoriutunut, kehitys oli mennyt kesken. Sen lisäksi meille kävi erittäin ikävä juttu, sillä yksi tipuista oli jotenkin vedetty tarhan ulkopuolelle ja nokittu kuoliaaksi :( En tiedä miten se oli tapahtunut, mutta epäilen kukkonuorikoita tai harakoita. Puuh. Kyllä itketti. Onneksi muut tiput ovat hyvin selviytyneet ja itse ravaan koko ajan tarkistamassa että kaikki on ok. Kaikkea näköjään voi sattua, todella surullista.

Viikko tulee kohta tipuilla ikää täyteen ja siellä syödään ruohoa, porkkanaa, puuroa, perunaa ja tipurehua. Pieniä kiviä on myös tarjolla, jotta saavat kivipiiran toimimaan. Kovin vilkkaita ja hauskoja tiput ovat, menevät kovaa vauhtia emon perässä pitkin tarhaa. Tämä emo on nyt vuoden ikäinen kana, joka kuoriutui viime elokuussa ensimmäisestä meidän tilalla kuoriutuneesta poikueesta. Aika hienoa. Tiput ovat ihanan värisiä: yksi musta, yksi ihan kellertävä, maaoravanvärinen ja sitten viisi aika harmahtavaa tipua, mahtavaa! Nyt sitten jännätään tuleeko kanoja vai kukkoja :) Edellisen satsin kahdeksasta tipusta kun kuusi oli kukkoja ja kaksi kanoja. Toivotaan että nyt olisi toisinpäin!



Monille on yllätys, että kaikki tiput eivät olekaan kuoriutuessaan keltaisia! Maatiaiskanoissa voi olla vaikka minkä värisiä tipuja, mikä on minusta ihanaa! Saa nähdä minkä värisiä näistä tipuista sitten lopulta tulee :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?