lauantai 10. elokuuta 2013

Puskista

Sain monen päivän uurastuksen päätteeksi kaikki viinimarja- ja karviaispuskat tyhjennettyä. Keräsin osan ihan pakasterasioihin suoraan ja pistin pakkaseen, lopuista olisi tarkoitus tehdä mehua. Erityisesti punaviinimarjamehu on omaa herkkuani! Mustaviinimarjat ovat parhaimpia sellaisenaan tai mehuna kun on kipeä, mutta punaherukkamehua voisin juoda loputtomiin! Seuraavaksi pitäisi vielä kerätä puskien lehtiä ja tehdä "ihmemehua" kuten mummoni sitä kutsui. Paremmin tunnettu kai lehtimehuna. Anopilta pitää kysyä ohje, mutta oli aika helppo. Viinimarjapuskien lehtiä, vettä ja viinihappoa muutamaksi päiväksi ämpäriin muhimaan ja sitten siivilöidään lehdet pois ja makeutetaan sokerilla. Todella hyvää!



Mehuja ei olla vielä keretty tekemään, joten marjat meni pakkaseen odottamaan mehustusta. Viime vuonna ensimmäistä kertaa tein mehuja anopin kera ja saa tulla vielä tänäkin vuonna avustamaan. Saadaan siitä sitten mehuja kummallekin sukupolvelle :)

Tein myös erilaisia herkkuja marjoista. Alkukesästä innostuin todella paljon raparperista. Tuli tehtyä raparperikiisseliä, raparperimuffinseja sekä erilaisia piirakoita. Nyt tuli kokeiltua mustaherukkavispipuuroa, joka oli aivan älyttömän hyvää! Tehty ihan mannapuuropussin vispipuuro-ohjeen mukaan, puolukat vain vaihdettu viinimarjoiksi. En ikinä sihvilöi marjojen kuoria pois, tein sitten puolukoista tai herukoista, ne kuuluu mielestäni vispipuuroon. Maistui älyttömän hyvälle! Täytyy tehdä joskus talvella uudestaan ja herkutella menneen kesän herkuilla :)



Tuli myös kokeiltua viinimarjamuffinsseja sekä karviaispiirakkaa. Karviaiset ovat kyllä parhaimpia ihan pelkilteen, tuli ehkä liian hapan omaan makuuni tästä piirakasta, mutta ajattelin testata ohjetta sitten omenilla uudestaan, sillä muuten piirakka oli kyllä kaikin tavoin onnistunutta, vaniljajäätelön kera tietenkin! Millään en malttaisi odotella että omenat kypsyy, rakastan suomalaisia omenoita!

Tuon herukkapiirakan ohje löytyy täältä! Kauniinnäköinenkin siitä tuli :)



Joku kerta pitäisi opetella vielä tekemään hilloja, niitä ei ole oikein tullut tehtyä. Asia kerrallaan!

4 kommenttia:

  1. Minä tein hilloja, mutta mehuja en vielä "uskaltanut" tehdä :) äiti on aina aiemmin ne keittänyt ja minä olen noukkinut. Mutta tuo mustaherukkavispipuuro, niin nam!! Kokeilen ehdottomasti. Meillä menee myös karviaiset suoraan suuhun, samoin mustaviinimarjat. Punaisia pit
    ää vielä kerätä ennen kuin rastaat ne vie kaikki.
    Meille tosiaan syntyi viime yöllä 8. vasikka ja se on seitsemäs lehmävasikka, vasta 1 sonnipoika syntynyt. Aatulle pakko ostaa sonni talveksi kaveriksi kun vieroitus tulee ajankohtaiseksi. Se tila mistä eläimemme ostimme niin alustavasti lupasivat meille jo sonnipojan, onneksi.
    Huomenna alkaa maajussit ja siellä näytti yksi sulhasehdoskas olevan haikkujen kasvattaja, pitää katsoa :)

    Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti tuota mustaherukkavispipuuroa, oli niin herkullista :) Meilläkin tuntuu että nuo karviaiset katosi kyllä suihin ennen kun ehdin ne pakastaa, ihan hyvä niin :)

      Niin katsoinkin että vasikka on syntynyt. Ja ihana sellainen! Aikamoinen joukko hiehoja teillä! Ihan päinvastaista kun meillä, meille syntyi neljä vasikkaa ja kaikki sonneja :D Hyvä että Aatulle on vieroitukseen sitten kaveri löytymässä, vielähän ei hätää ole kun kavereita noin paljon on :) Menikö kaikki poikimiset hyvin? Oliko ekat teidän poikimiset? Meillä oli ja kaikki meni mukavasti, onneksi :)

      Minä olen kyllä Maajussit-fani! Ja hieno karja oli Christianin taustalla ja upealta tilalta. Toivottavasti saa paljon kirjeita :)

      Poista
    2. Sama täällä, oikeastaan ainut ohjelma mitä tulee talvi seurattua. Olisi kiva kun ohjelmassa näytettäisiin enemmän vielä tilan toimintaa yms.
      Poikimiset oli ensimmäiset meillä. Emot kun tulivat maaliskuussa niin yksi oli kerinnyt tehdä sinne lähtötilalle ja loput nyt syntyneet täällä. Ja kaikki on tapahtunut yöllä :). eli ilmeisesti on mennyt ihan hyvin kun pirteinä ovat aina aamulla emon vierellä. Aika hukassa oltaisiin jos ongelmia tulisi. Vielä yksi poikimatta, onneksi on tosi kesy emo kyseessä.

      Nyt kaartoi pihaan hakekattilan korjaaja, eli suuntaan sinne :)

      Terhi

      Poista
    3. Sama tilanne meilläkin, hienoa että teilläkin poikimiset sujui mukavasti. Toivottavasti viimeisinkin vasikka pian syntyy. Jos sieltä tulisi se Aatun kaveri! :)

      Poista

Mitä mieltä olet?