torstai 15. elokuuta 2013

Suosi suomalaista

Palasin taas muutama päivä sitten lukemaan Nyt-liitteessä helmikuussa ilmestynyttä juttua, jossa toimittaja yritti elää kuukauden ainoastaan suomalaisella ruoalla. Juttu on erittäin herättävä ja tuli mieleeni jällleen, kun yksi päivä taas seisoin kaupan hyllyjen välissä yrittäen etsiä tuotteiden alkuperämaita. Kyllä löytyy, että tuote on vaikka pakattu Suomessa, mutta esimerkiksi mistä maasta tuotteeseen tullut vilja on tuotettu onkin sitten eri asia. Se on mielestäni väärin! Ja tuntuu, että kuluttajaa vedätetään välillä ihan täysillä. 

Varsinkin leipien ja viljatuotteiden, kuten pastojen, makaronien, puurojen ym., kohdalla alkuperämaata ei meinaa löytää mistään! Ja ruisleipä voikin olla vain vaikka 51% ruista ja muu onkin sitten vehnää. Lihoissa tilanne on onneksi hyvä myös kaupoissa, vaikka itse suurin osa lihasta tulee ostettua suoraan tiloilta. Leikkeleet tulee kuitenkin ostettua kaupoista ja niissä onneksi löytyy Hyvää Suomesta-merkki helposti. Mutta kun lukee merkin nettisivuilta tietoa merkistä, selviää ettei sekään aina takaa 100% Suomessa tuotettua ruokaa:

"Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Tuttu tuotemerkki tai valmistajan nimi ei välttämättä kerro ruuan alkuperästä. Kun haluat ruokaa omasta maasta, valitse tuotteita, jotka on varustettu Hyvää Suomesta -merkillä.

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kala, kananmuna ja maito ovat 100 % suomalaisia. Kun kaikki lopputuotteeseen käytetyt raaka-aineet lasketaan yhteen, on suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 %. Käytännössä kaikkien tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteen keskiarvo on tällä hetkellä noin 95 %.

Merkki on tuotekohtainen ja vapaaehtoinen.  Hyvää Suomesta -merkin omistaa ja sitä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry. Merkin käyttäjät ovat yhdistyksen jäseniä ja rahoittavat toiminnan jäsenmaksuillaan."

Kuva täältä

Ja se, että on tosissaan vapaaehtoinen, joten kaupoissa on varmasti paljon suomalaisia tuotteita, jotka ei ole merkillä merkattu. Tämä tekee kyllä kaupassa käynnistä omalla tavallaan haastavaa. Itse haluaisin suosia suomalaista - tietenkin. Tämän takia yritän ostaa paljon tuotteita suoraan tiloilta tai ruokapiirin kautta. Onneksi on jo kertynyt aika hyvä piiri, mistä voi lihaa ostaa. Pakkanen tulee aina kerralla täytettyä kun käy tiloilta ostamassa jauhelihaa ja muita herkkuja, yleensä highlandin tai herefordin lihaa ja mahdollisuuksien mukaan aina luomuna! Ja sitten syksyisin tulee saatua sitä luonnon luomua eli riistaa pakkaseen. Juuri alkuviikosta mies teki todella herkullista kyyhkyskastiketta, nam.

Kuva täältä

Alkuperäiseen juttuun palatakseni niin hankalaksi se menee, jos yrittää ainoastaan suomalaisella elää, koska ei täältä esimerkiksi saa suolaa. Hedelmät olisi varmasti itselle yksi vaikeammista paloista, varsinkin talvella, kun silloin ei saa oikein suomalaisia hedelmiäkään mistään. Päätavoitteeksi olen kuitenkin ottanut, että luomuna niin paljon kun mahdollista - liha aina suomalaista! - pientuottajien tukeminen - tietoisuus ostoksia tehdessä! Niillä pääsee jo hieman eteenpäin.

Aitoja makuja-nettisivuilta löytyy mukavasti lähiruoka- ja luomutiloja, kannattaa katsoa! Haikunlihaa voi etsiä Suomen Highland Cattle Clubin sivuilta, josta löytyy suoramyyntitiloja!
 http://www.aitojamakuja.fi/
http://www.highlandcattle.fi

Nyt-lehden jutun voi löytää täältä, suosittelen lämpimästi lukemaan!

4 kommenttia:

  1. Niin totta tuo kirjoituksesi. Tein myös yksi päivä oikein rauhassa tutustumisen hyllyjen väliin kaupassa niin ei siellä selvästi ollut kotimaisuus näkyvillä. Eli tiloilta kun suoraan ostaa niin parasta saa :)

    Meillä myös laitumet, varsinkin ruokahäkin ympäristö, ihan kauheassa ravassa. Saa melkein joka toinen päivä siirtää häkin paikkaa. Ja sateet vaan tuntuu jatkuvan.. Ei ainakaan täällä Jämsässä ole puintikelejä lähipäivinä tiedossa.
    Ihanaa kun huomenna perjantai ja viikonloppu tiedossa, kerkiää eläintenkin kanssa olemaan paremmin. :) Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupassa saa välillä tehdä tosissaan ihan töitä että saa sitä suomalaista. Onneksi tuohon meidän lähikauppaankin on tullut nyt paikallisen tuottajan limousin-karjan lihaa myytiin ja saa myös lähileipomon tuotteita. Se on aina positiivista! Ehkä meidänkin lihaa joku päivä ;)

      Juu,meillä tuli sadetta kyllä enemmän kuin tarpeeksi nyt viime päivinä! Tiistai-illasta torstaiaamuun satoi ihan taukoamatta ja nytkin on tullut ihan kunnon sadekuuroja. On niin märkää ja kuraista että ihan taas säälittää katsella eläimiä, mutta eipä niitä onneksi näytä haittaavan :) Ovat aika lungeja :)

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Tänään kävi eläinlääkäri..Justiina rupesi toissapäivänä potkimaan kun Aura yritti tissille, ja eilen ei anatanut juuri yhtään imeä. Tänään soitin eläinlääkärille, ja lähin päivystävä lääkäri oli 70 km päässä. Meidän piti ottaa justiina kiinni ennen lääkärin tuloa, mutta ei saatu. Vasikka meni koko ajan karkuun ja emo perässä. Lasso kun olisi ollut niin oltaisiin jotenkin saatu kiinni, mutta nyt menee tilaukseen kyllä. Lääkäri tuli ja jätti pensilliini ja kipu lääkkeet meille ja näytti mihin se pitää pistää. Ei olla edelleenkään saatu emoa kiinni, vaistoaa että tullaa yrittään sitoa. Huoh.. kipulääkkeen annoin ja kokeillaan huomenna uudestaan napata. Kiinniottohäkki olisi niin hyvä :)
    Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että tilanne kuitenkin lopulta selvisi. Tosissaan elementeistä saa tehtyä tuollaisia kiinniottohäkkejä, mutta ei ne aina niihinkään suostu menemään ja lassoamalla ei välillä pysy perässä jos eläin ei suostukaan pysähtymään :)

      Mutta hyvä, että Aura pääsi imemään ja tilanne selkeytyi!

      Poista

Mitä mieltä olet?