keskiviikko 28. elokuuta 2013

Mussutus kuuluu

Sateet auttoivat aika mukavasti jälleen laitumien kasvuun. Eilen siirsimmekin lauman jälleen uudelle vanhalle laidunlohkolle, joka on jo muutamaan kertaan tänä kesänä koluttu, mutta jonne on taas kasvanut erittäin hyvä heinä. Siinä on nyt 7 hehtaaria nurmea mussutettavana + muutama hehtaari metsää varjopaikkoina.




Lauman siirto onnistui mukavasti. Emäntä juoksi edellä, takana tuli isäntä paimenkoiran alkumme kanssa, joka pääsi harjoittelemaan lauman poispäinvientiä. Enimmäkseen oli aika jännittävää koiran mielestä, mutta kun lauma lähti juoksemaan niin koiran olisi mieli tehnyt lähteä mukaan. Että ihan hyvä harjoitus.

Olisi joskus hauska saada kuvattua nuo vauhdikkaat laidunsiirrot, mutta ei siinä kovasti ehdi muuta kun katsoa ettei lauma tule päälle. Meillä harrastetaan tällaisia vauhdikkaita siirtoja, koska menemme laitumien läpi niin lauma jäisi muuten aina heti seuraavalle syömään nurmea, mutta jos täytyy päästä muutama pelto eteenpäin on lauma saatava kunnolla liikkeelle ja siinä emännän muutama juoksuaskel auttaa kyllä kummasti. Perässä alkaa silloin tulla innokkaita pukkihyppelijöitä ja kun yksi innostuu niin usein loppulaumakin innostuu. Eilen Ilta jäi peränpitäjäksi, mutta tuli sellaista tuulispää kyytiä kun tajusi että on yksin ja muut jo toisella laitumella.




Lauma mussuttaa nyt nurmea tyytyväisenä ja me pääsemme nyt uusimaan talviaitaa. Aloitin jo tänä aamuna lankojen keräämisen aidasta. Jos aitaaminen on rankkaa niin on sen purkaminenkin! Huh!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?