keskiviikko 7. elokuuta 2013

Puintikauden avaus

Avasimme puintikauden tavallista aikaisemmin, koska meillä oli kuminaa kasvamassa. Kumina on viime vuonna kylvetty, mutta se ei ensimmäisenä vuonna tuota satoa vaan toisena ja kolmantena vuonna. Helpottaa omilta osin noita syksyjen ruuhkia kun puintiaika on aika aikaisin (ja me olimme vielä vähän myöhässä!).

Kumina on haastava maustekasvi, mutta mielenkiintoinen. En edes oikein tiedä miten päädyttiin kuminan viljelyyn, mutta ihan mielenkiintoinen kokeilu, mutta ei varmaan tätä kolmea vuotta pidemmälle jatketa. Näin luomussa ainakin tuo kuminakoi ja sitten saunakukka on aika hankala, tänäkin vuonna toinen pelto jouduttiin ilmoittamaan niiden takia satovahingoksi.

Ensimmäistä kertaa kun puitiin nyt kyseistä kasvia niin oli aika hakemista ensiksi säätöjen kanssa, kun kumina oli ehtinyt jo vähän liiankin kypsäksi että rapisi vain. Sen lisäksi siemen on todella pientä. Säädöt saatiin kuitenkin kohdilleen, mutta sitten puimuri alkoi mennä koko ajan tukkoon pitkien korsien takia. Puuh. Meni sitten ihan kunnolla jumiin eikä ensimmäisenä iltana sitä saatu aukaistua. Onneksi säät suosi, joten seuraavana päivänä vanhan isännän avulla saatiin puimurin tukkeumat pois ja pelto puitua loppuun.


Mitään hurjaa satoa ei saatu, mutta ei kyllä odotettukaan. Kosteus oli erittäin alhainen, joten saatiin kumina suoraan siiloon talteen. Puintikausi siis avattu, mutta nyt luulen että saadaankin jonkin aikaa odotella ennen seuraavien lajikkeiden puintia. Herne-kauraa ja vehnää olisi vielä pelloilla. Odotellaan :)

4 kommenttia:

  1. Meitä houkutti myös kuminan viljely ja jonkin verran jo perehdyinkin sen viljelyn saloihin. Mutta sitten kun päätetiin siirtyä luomuun niin se haave kariutui. Nyt oli siis vaan kauraa suojaviljana muutamilla lohkoilla, ne onnistuivat kyllä ihan kohtalaisesti. Syksy lähetyy ja ollaan tuumittu eläinten siirtoa talvilaitumelle; millä te oletten eläimet siirtäneet? Terhi

    VastaaPoista
  2. Juu, luomussa kumina on aika haastava juurikin noiden kuminakoiden ym. takia. Mutta ihan mielenkiintoinen kokeilu kuitenkin :)Kaura on hyvä suojaviljana, mekin ajateltiin tästä lähtien perustaa nurmetkin kauran kanssa.

    Meillä on aika hyvä tilanne siinä, että laitumet ovat ihan vierekkäin. Eli meillä on aidattuna nyt yli 10 hehtaaria peltoa + varmaan 3-4 hehtaaria metsää ja ne on sitten jaettu lohkoihin, osa kunnon aidalla, osa muovitolpilla ja nauhalla. Eli laidunsiirrot käy aika helposti tällä hetkellä lohkolta toiselle vaan avaamalla portteja ja houkuttelemalla. Eivät yleensä heti uskalla portista mennä kun ovat tottuneet, että siinä on sähkö. Jauhokippo auttaa kummasti :D

    Osa käyttää sitten ihan traileria jos laitumet ovat kauempana, osa taluttaa riimussa ja jos on mahdollista (eli ei vaikka isoja teitä ym.) niin ihan vain niin että jauhkokipon kanssa houkuttelevat lauman kävelemään perässä seuraavalle lohkolle. Onko teillä minkälainen välimatka kesälaitumelta talvilaitumelle? Me yritetään vielä päästä syöttämään pari jo käytettyä lohkoa uudestaan ennen talvilaitumelle päästöä, viime syksynä se meni nimittäin niin nopeasti kuraiseksi että yritetään venyttää vähän sille päästöä. Mutta nyt ei EHKÄ ole niin sateista kun viime syksynä, toivottavasti :)

    VastaaPoista
  3. Meillä on talvilaitumet ( mitkä on vielä kesken...) niin siirtomatka n. 120 m. Mieheni sanoi että tehdään kuja, johon laitetaan nauhat ns. sähkölle. Traileria meillä ei ole, eli voipi olla että kujaa pitkin yritetään laittaa menemään. Pitäisi vaan saada ensin kaikki suht pieneen tilaan, josta sitten avataan kuja lähtemään. Minut myös yllättänyt tuo laidunpaine. Yksi lohko vielä käyttämättä ja tämä sade on onneksi auttanut, nyt jos se vielä kasvaisi ja sitten saataisiin ne vielä siihen ennen talvilaitumille siirtoa.
    Ihan pelkän sangon perässä en niitä uskalla siirtää jollei ole mitään nauhoitettua reittiä..

    VastaaPoista
  4. Matka ei siis ole mikään kovin pitkä. Tuohan on hyvä idea tuo nauhakuja, jos sen saa vain suht helposti toteutettua. Muovitolpat on helppoja juuri tuollaisissa väliaikaisissa aitauksissa. Meillä eläimiä siirretään usein noiden laitumien läpi niin että toinen menee edellä jauhojen/seleenin kanssa ja toivotaan että elukat tulevat perässä, mutta jos ei niin lopulta sitten otetaan tuota nauhaa kahden ihmisen väliin ja kävellään takana niin pikkuhiljaa ne liikkuvat eteenpäin.

    Me päädyttiinkin eilen jo siirtämään noita elukoita ;) Hermo ei kestänyt! Mutta onneksi olikin lähemmin tarkasteltuna kasvanut aika hyvin nuo laitumet!

    VastaaPoista

Mitä mieltä olet?