sunnuntai 25. elokuuta 2013

Muuttohommia

Torstai-iltana tuli hieman kyyneleet silmiin kun katselin eläintrailerin katoavia perävaloja, sinne ne meidän tytöt, Johanna ja Julia nyt lähtivät, uuteen kotiin kasvamaan upeiksi emolehmiksi. Kyyneleet tuli, vaikka olen todella iloinen siitä kuinka hyvään kotiin ne pääsivät ja myös siitä, että saivat nyt oman oikean lauman. Meidän oli nyt muutama kuukausi pakko pitää tyttöjä kahdestaan laitumella, kun ovat vasta yksivuotiaita eikä niitä voi laittaa sonnin kanssa samaan porukkaan. Hyvät oltavat tytöillä on ollut, mutta kaksi ei ole kuitenkaan kunnon lauma. Nyt tytöt muuttivat aloittelevalle haikkutilalle kahden muun hiehon joukkoon, neljässä on jo kaverusta ihan kunnolla!



Edellisenä iltana tehtiin elementtiaitaukseen sellaista hyvää käytävää, että saadaan traileri siihen kätevästi ja onneksi koko lastausprosessi meni erittäin hyvin, huh! Suuri kiitos siitä kuuluu kyllä tuolla miehelle, joka suunnitteli koko jutun todella hyvin. Johanna ja Julia olivat hyvin rauhallisia ja Johanna käveli saman tien jauhokipon perässä traileriin, Juliaa jouduttiin hieman houkuttelemaan lisää vielä tuoreella nurmella. Molemmat tytöt kuitenkin nätisti traileriin ja matkalle uuteen kotiin.




Ovat sopeutuneet ja kesyyntyneet kuulemma hyvin ja päässeet jo isolle laitumelle laiduntamaan muun lauman kanssa. Ilo kuulla :) Olen myös saanut kuulla aikaisemmin myydyistä sonnipojista, että ovat hyvin tyytyväisiä uudessa poikalaumassa ja kesyyntyneet hyvin jopa riimuun. Kaikki myymämme eläimet ovat siis päässeet mahtaviin koteihin, mikä sen parempaa!




Ja meillä on nyt taas vain yksi lauma, joten se helpottaa taas meidän työtä ja varsinkin talvea ajatellen. Kohta ne laumat alkaa lisääntymään, mutta ehdimme sitä ennen suunnittelemaan vähän paremmin järjestelyitä. Kauheasti kaikenlaista täytyy miettiä näiden laidunsiirtojenkin kannalta esim. mihin vasikat vieroitetaan, missä on hyvä olla käsittelyhäkki, miten laitumet ovat toisiinsa nähden, että esim. teurassonnilauma ja emolauma ovat hieman kauempana toisistaan jne. Nyt meillä on hetken pidempään aikaa suunnitella systeemi toimimaan oikeasti hyvin!

2 kommenttia:

  1. Ikävä varmaan tuli, uskon..mitenhän siihen teuraskuljetukseen sitten tottuu aikanaan :( meillä myös 3 puolitoistavuotiasta hienhoa nyt omassa tarhassa ja talveksi laitetaan nyt rakenteilla olevaan talvitarhaan. Johon sitten vieroteteaan nuo nyt syntyneet 7 lehmävasikkaa. Aatulle tässä mietin että mitähän me sille kultaselle keksitään..eli tavallaan pitäisi olla 3 talvilaidunta, nyt meillä on kaksi. Aatu luultavasti laitetaan sellaiseen pienempään ns. väliaikaiseen tarhaan, ja hänelle pitää ostaa kaveri jostain. Suunnittelua, suunnittelua.. tänään oltiin pahnapaaleja hakemassa, ihana keli oli :) Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Tuohan menee hyvin sitten tuo vieroitus niiden puolitoista vuotiaiden joukkoon. Toivottavasti keksitte jotain kivaa Aatulle. Meillä on tarkoitus rakentaa jonkinlainen vieroitusaitaus, mihin saadaan sitten nuo neljä sonnivasua + keväällä sitten siitossonni hetkeksi pois laumasta niiden kanssa asustelemaan.

    Mekin saatiin toissa päivänä kaikki olkipaalit kotia :) Ihanan aurinkoisia päiviä kyllä ollut! Mukavaa viikkoa sinnekin!!

    VastaaPoista

Mitä mieltä olet?