perjantai 22. elokuuta 2014

Tarkkailtavana

Taas on yksi luomutarkastus takana,ei huomautettavaa :) Saimme kiitosta hyvistä ja selkeistä muistiinpanoista,pelloilla kasvoi mitä pitikin ja eläimet olivat puhtaita ja rauhallisia. Tarkastus kesti noin neljä tuntia ja siihen kuului mm.luomu-,viljelykierto- ja eläintenhoitosuunnitelmien läpikäynti,varastokirjanpidon tarkastus niin viljojen ja siementen kuin eläinten ruokien ja kivennäisten suhteen ja monien papereiden läpikäynti. Sen lisäksi kierrettiin kuivurit ja tarkistettiin mitä siiloissa on,käytiin katsomassa eläinten olot ja tarkastettiin että kaikilla pelloilla kasvoi sitä mitä olimme ilmoittaneet.



Kyllä meitä viljelijöitä,viljelyämme ja eläimiämme tarkkaillaan ja valvotaan ja hyvä niin! Kolmen vuoden aikana jota olemme tilaa pitäneet on meillä tehty yhteensä 5 luomutarkastusta,kaksi naseva eli nautojen hyvinvointitarkastusta ja eläinlääkäri on käynyt tilalla useampaan otteeseen,pakollisia käyntejä. Eläintiloilla siis käy pakostakin ihmisiä niin eläinlääkäreitä, maitoautokuskeja, tarkastajia, siementäjiä ym. Jos tilassa ja eläimissä on jotain huomautettavaa niin se usein huomataan. Ja jokaisesta käynnistä me tuottajat maksamme.

Jos vain vanhuksista,lapsista ja lemmikkieläimistä pidettäisiin yhteiskunnan toimesta yhtä hyvää huolta ja tarkastettaisiin yhtä usein kun tuotantoeläimiä. Kuka lähtisi salakuvaamaan vanhainkodissa omassa pissassaan makaavaa vanhusta,joka ei ole käynyt ulkona vuoteen? Tai lasta,jonka vanhemmat käyttävät huumeita ja ovat unohtaneet että heillä edes on lapsi? Tai tanskandoggia,joka viettää päivänsä pienessä kerrostaloyksiössä,vähintään 12 tuntia yksin ja pääsee kerran päivässä hihnassa pissalle korttelin ympäri. Kärjistettyjä esimerkkejä,toki,mutta voivat hyvin olla totta,mutta onneksi näitä on vain yksittäisiä tapauksia. Kuten on myös vain yksittäisiä ne esimerkit tiloilta,joilla eläimiä hakataan tai eläimet makaavat omissa ulosteissaan ym. Pääasiassa niin ihmisissä,tuotantoeläimissä kuin lemmikeiden suhteen asiat ovat hyvin mutta ei kaikkialla. Niiden takia ei kuitenkaan pidä yleistää että kaikilla eläintiloilla eläimiä lyödään tai että kaikki vanhainkodit ovat kauheita. Näin ei ole. Ne ovat niitä ikäviä poikkeuksia.

Minusta on hyvä että maa-ja eläintaloutta valvotaan,mutta enemmän minä olisin huolissani niistä lemmikeistä kuin tuotantoeläimistä. Lemmikki saatetaan ottaa mielijohteesta,tuotantoeläintä ei. Lemmikkejä hylätään kesän jälkeen,tuotantoeläimiä ei. Tuotantoeläimet ovat kallis investointi,lemmikit aina ei. Lemmikin voi ottaa kuka vaan eikä siitä tarvitse ilmoittaa mihinkään,tuotantoeläinten pitäjäksi pitää rekisteröityä ja eläimistä ilmoittaa rekisteriin. Tuotantoeläimistä saadaan tuloa kun ne voivat hyvin ja niitä kohdellaan ja ruokitaan hyvin,lemmikeistä ei. Pidetään tämä mielessä ja kohdellaan kaikkia niin eläimiä kuin ihmisiä hyvin :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet?